Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir Valiliği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği ile sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin düzenlemek istediği Olağanüstü Hal (OHAL) karşıtı mitinge izin vermedi.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 23 Aralık'ta Gündoğdu Meydanı'nda “OHAL Değil Acil Demokrasi Mitingi” düzenlemek için Valiliğe başvurmuştu.
Bugün basın toplantısı yapan örgütler, Valiliğin yaptıkları başvuruyu reddettiğini, “bu yasağın da, mitingin ne kadar haklı olduğunu en net açıklaması olduğunu” açıkladı.
Ret gerekçesi: OHAL Kanunu
Valilik, ret gerekçesine, OHAL Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nu gerekçe gösterdi.
İzmir Valiliğinden düzenleme komitesine gönderilen karar şöyle:
“Kamu düzenini, başkalarının hak ve özgürlüklerini bozacak olaylara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden gerçekleşmesi muhtemel, istenmeyen ve telafisi olmayan olayların meydana gelmesini önlemek amacıyla 23 Aralık 2017 tarihinde düzenlenmek istenilen 'OHAL Değil Demokrasi' konulu gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantısının İzmir il sınırları içerisinde yapılması, aynı konu ile ilgili olarak afiş, pankart, el ilanı ve bildiri asılması veya dağıtılması Valiliğimizce yasaklanmıştır.”
“Hak ve özgürlüklere zarar vereceği gerekçesi ile yasaklandı”
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bu kararla ilgili bugün basın toplantısı düzenledi.
Ortak basın metnini, Düzenleme Kurulu Başkanı KESK Dönem Sözcüsü İsmet Süzer ortak basın metnini okudu.
“İronik bir biçimde OHAL kanunu ile gerekçelendirilen Valilik yasağı, gerçekleştirmek istediğimiz mitingin amacının ne kadar haklı ve yerinde olduğunun olabilecek en net açıklamasıdır. OHAL kanunu üzerinden alınan yasak kararında, yapacağımız mitingin kamu düzeninin yanı sıra 'başkalarının hak ve özgürlüklerini bozacak olaylara sebebiyet verebileceği' iddia edilmiştir. Hak ve özgürlükleri korumak adına gerçekleştirmek istediğimiz bir mitingin, hak ve özgürlüklere zarar vereceği gerekçesi ile yasaklanması trajikomiktir.”
21 Temmuz 2016'dan beri OHAL
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016’da Meclis’te 461 milletvekilinin katıldığı oylamada 346 evet, 115 hayır oyu çıkarak OHAL kararı kabul edildi.
19 Ekim 2016’da sona eren 3 aylık OHAL kararı yenilenerek üç ay daha uzatıldı.
19 Ocak 2017’de sona eren OHAL, ikinci kez uzatıldı.
19 Nisan 2017’de süren OHAL de Meclis’te alınan son kararla üçüncü kez uzatıldı.
21 Temmuz’da birinci yılı dolan OHAL dördüncü kez uzatıldı.
17 Ekim’de, OHAL'in üç ay süreyle daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi, OHAL beşinci kez uzatılmış oldu.
Son tezkereye göre, OHAL’in süresi 20 Ocak 2018’de doluyor.
Anayasada OHAL
Olağanüstü Hal yönetimini Anayasanın III. Bölümü düzenliyor. Bu bölümdeki Madde 119.’a göre OHAL, “Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım durumunda” uygulanıyor.
120. Madde “yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” durumunda ilan edilen olağanüstü hali düzenliyor. (AS)
* Olağanüstü Hal Kanunu'na buradan ulaşabilirsiniz.
* Fotoğraf: Doğan Haber Ajansı / İzmir