Modern şiirimizin yapı taşlarından Gülten Akın, bir sempozyumla İzmir'de hatırlanacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, "İncelikler Tarihi Gülten Akın" Sempozyumu'nda akademisyenler, eleştirmenler, çevirmen ve şairler, Akın'ın külliyatına farklı ve taze bir bakışla yeni anlamlar, değerler kazandıracak.
Sempozyum, 13-14 Mart Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenecek.
Şairin ailesinin de katılacağı sempozyumda; Cevat Çapan, Saliha Paker, Necmiye Alpay, Haydar Ergülen, Semih Çelenk, Mahmut Temizyürek, Sevilay Çelenk, Devrim Dirlikyapan, Mehmet Can Doğan, Duygu Kankaytsın, Betül Mutlu, Hüseyin Köse, Pelin Özer, İnanç Avadit, Emel Kaya, Olcay Akyıldız, Yücel Kayıran, Hayri K Yetik, Alaattin Karaca, Ömer Erdem, Roman Karavadi, Didem Gülçin Erdem, Yusuf Alper, Metin Celal, Ali Özgür Özkarcı, Ruken Alp, Riitta Cankoçak yer alacak.
Asuman Susam, Onur Cankoçak Andreotti ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açılış konuşmalarıyla başlayacak sempozyumun kapanış konuşmasını Semih Çelenk yapacak. Sempozyumun aynı gün, Portekiz Sinagog'unda açılışı yapılacak bir sergisi de olacak. Küratörlüğünü Nihat Özdal'ın yaptığı İncelikler Tarihi Koleksiyonu, okurlarının şairiyle farklı bir bağ kurmasını sağlayacak bir sergi. Sergi, 13- 27 Mart tarihleri arasında gezilebilecek.
Gülten Akın hakkında
1933'te Yozgat'ta doğdu. İlk şiiri 1951'de Son Haber gazetesinde yayımlandı. Şiirleri daha sonra Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. 1955'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1956'da evlendi, beş çocuk büyüttü.
Büyük ölçüde folklor öğelerinden yararlandı. Şiirleri zamanla toplumsal sorunlar üzerinde yoğunlaştı.
Akın, şiir üzerine yazılarından oluşan "Şiiri Düzde Kuşatmak" (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, "Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak" sözleriyle açıklıyordu.
1956'da Yaşar Cankoçak'la evlendi. 1958-1972 arasında Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde yaşadı. Kahramanmaraş'ta avukatlık ve öğretmenlik yaptı.
1972'de Ankara'ya yerleşti. Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu'nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliği yaptı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. 1978 yılında emekliye ayrıldı. 4 Kasım 2015'te hayatını kaybetti. (AÖ)