25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü İzmir'de çeşitli etkinliklerle gerçekleşti.
Etkinliklerden ilki İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) işbirliğiyle hazırlandı.
Cumhuriyet Alanı'nda saat 11:00'de buluşan kadınlar yapılan tören ve İKKB Dönem başkan yardımcısı Emel Denizaslanı’nın okuduğu basın bildirisinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Fuar İsmet İnönü Sanat Merkezine yürüdü.
"Haksız tahrik uygulamaları düzeltilmeli"
Denizaslanı şöyle dedi:
"TCK'deki 'haksız tahrik' düzenlemesi ile birçok kadın cinayetindeki failler komik, küçük cezalarla kurtarılıyorlar. Bunun nedeni yasa koyucu ve uygulayıcıların erkek egemen zihniyeti. Kadının 'beyaz tayt giymesi', ' işveli şekilde saat sorması', 'sıkça banyo yapması' gibi iddialar, haksız tahrik nedeni olarak gösterilerek katileri korumakta, neredeyse ödüllendirilmekte. TCK'deki bu düzenleme bir an önce düzeltilmeli."
Denizaslanı, kadınları erkeklere daha da bağımlı kılan SSGSS yasasının, kadın bakış açısı ile yeniden düzenlenmesini, kamu kurumlarından başlanılarak, sığınakta kalan ve şiddetten uzak yaşamaya çalışan kadınlar öncelikli olmak üzere, istihdamda kadın kotası uygulanmasını talep ettiklerini açıkladı.
"Sığınakların sayısı artırılsın"
Bir diğer talep de danışma merkezi ve sığınak sayısının arttırılması, halen bir tabu olan aile içi cinsel taciz , cinsel istismar ve cinsel saldırının kayıt edilerek veri tabanı oluşturulması oldu.
"13- 15 yaşındaki çocukların tecavüzcüsüyle evlendirilerek cezalandırıldığı, tecavüzcünün ödüllendirildiği yasal değişiklikleri, dünyadaki malların yüzde 2'sine karşılık, işlerin yüzde 90'ını yapmayı, erkeklerin ayıpları ve günahları ortaya çıkmasın diye intihara zorlanmayı istemiyoruz."
Ardından kadına yönelik şiddetin tartışıldığı panelin katılımcıları SHÇEK İzmir İl Müdürü Zekeriya Ertaş, EKAM Müdürü Prof. Dr. Feride Aksu, Balçova İlçe Emniyet Müdürü Ferda Eser, İBŞB Kadın Danışma Merkezinden avukat Pelin Erda, Konak Belediyesi Kadın Danışma Merkezinden avukat Ayla Eğit'di.
Panelin ardından sanatçı Seyyal Taner sahne aldı.
"Cinsiyetçi, aşağılayıcı dizileri izleme"
Saat 18:00'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde toplanan yüzlerce kadın, ellerindeki davul, tef, pankart ve dövizler, attıkları sloganlarla konuya dikkat çektiler.
Kadınlar "Baskınızdan, şiddetinizden korkmuyoruz, vardık, varız, varolacağız", "Dinsel,sınıfsal, cinsel sömürüye son", "Cinsiyetçi, aşağılayıcı dizileri izleme", "Erkek şiddetine, cinsel taciz, tecavüze son", "Üzmez, medya işbirliğine son", "Bir gün değil, her gün isyan", "Daha kaç tecavüzcü serbest kalacak", "Devlet elini bedenimden çek" sloganları attılar.(LŞ/EZÖ)