* Fotoğraf: Pixabay
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, İzmir’de bisiklet kullanımının arttırılması amacıyla bisiklet kullanıcılarının vapurlara 5 kuruşluk sembolik ücretle binebileceklerini açıkladı.
Radyo Trafik İzmir’de Esra Balkanlı’nın sunduğu “İZUM ile İzmir’de Ulaşım” programının ilk konuğu olan Atak, pandemi döneminde İzmir’de bisiklet kullanımının yüzde 2 buçuktan yüzde 5’e çıktığı bilgisini de paylaştı.
Ayrıca trafik yoğunluğunun yaşandığı arterlerde arıza yapan araçlar için de ücretsiz çekici hizmeti verileceğini söyleyen Atak, “Arızalı araçları, belediyenin belirlediği en yakın noktaya çekecek bir hizmet olacak. Biz bunu ücretsiz yapacağız. Ücretsiz çekici hizmetini her yerde yapamayız, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşildere ve Altınyol için düşünüyoruz” diye konuştu.
Salgın sonrası izmir ulaşımında neler değişti?
Pandemi döneminde ulaşım sisteminde birtakım farklılıklar gözlemlediklerini kaydeden Eser Atak, İzmirlilerin haklı olarak toplu ulaşım kullanım oranını azalttıklarından bahsetti. Atak, değişen ulaşım alışkanlıklarına dair şu rakamları paylaştı:
“Mart ayı başında toplam 1 milyon 800 bin toplu ulaşım kullanımı Nisan ayında 277 bine kadar düştü. Haziran’da 550 binlere yükselen rakam Ağustos ayında günlük 1 milyona çıktı. Geçen yıla oranla yüzde 30’luk yolcu kaybımız var. Pandemi öncesi toplu ulaşım araçlarını kullananların yüzde 43’ünün kullanım alışkanlığını değiştirmediğini gördük. Hastalık nedeniyle toplu ulaşım araçlarından uzaklaşanların oranı yüzde 55’i buldu.
“Bu kesimin yüzde 21’i ise tamamen toplu ulaşımdan kopmuş, bunların yarısı ise özel araç kullanmaya başlamış. Bu da pandemi öncesi toplu ulaşım kullanan her 4 kişiden birinin özel araç kullanmaya başladığı anlamına geliyor. Yaklaşık 125 bin yeni aracın trafiğe katıldığını tespit ettik. Bunu zaten yollarımızda da hissediyoruz. Temmuz-Ağustos döneminde Ekim-Kasım trafiğini yaşadık. Bu aslında bizim için bir felaket senaryosu…”
Trafiğin rahatlatılması için neler yapılacak?
Eser Atak, trafiğin rahatlatılması için yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Yaptığımız araştırmalardan yola çıkarak bir takım fiziki önlemler almaya karar verdik. Bazı kavşaklarda noktasal dokunuşlarımız olacak. Alternatif akslar oluşturmaya yönelik çalışmalarımız da var. Özellikle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşildere ve Altınyol bizim için çok önemli 3 ana aks.
“Bu yolları daha verimli kullanmaya yönelik planlamalar yapıyoruz. Özellikle katılım noktalarında örülmelerden dolayı yavaşlamaların yoğunluğunu önlemek için arayışlarımız var. Son aşamaya geldik ve yakında bunları duyuracağız.”
Doldur-boşalt sistemine geçilecek
Vapur sefer sayılarını arttıracaklarından söz eden Eser Atak, şöyle devam etti:
“Arabalı vapurlarda doldur-boşalt sistemi ile yeni bir taşıma sistemine geçeceğiz. Çalışmalarımız son aşamaya geldi. İnsanlar iskeleye gittiğinde kendisini bekleyen bir geminin olduğunu bilmelerini istiyoruz. Günlük sefer sayımızı 207’den 272’ye çıkartacağız.
“Bu arabalı vapur seferlerinde yüzde 84’lük bir artışa tekabül edecek. Yolcu vapurlarının yoğun kullanıldığı iskelelerde 15 dakikada bir sefer düzenleyeceğiz. Gün içinde 45 dakikada bir yapılan seferleri 30 dakikada bire indireceğiz. Az kullanılan bazı iskelelerimize ring seferleri düzenleyeceğiz.” (TP)