Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği ile İletişim Çalışmaları Topluluğunun işbirliğiyle düzenlenen 5. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri 11 Aralık Perşembe günü başlıyor.
Alsancak'taki Fransız Kültür Merkezinde ücretsiz gerçekleştirilecek gösterimlerde çoğunluk Türkiye yapımı belgesellerden oluşsa da seçme yabancı eserler de yeterince dikkat çekici.
Paris Batı dünyasının en revaçtaki turistik şehirlerinden olmasına rağmen sokakta yaşayanların sayısı az değil. AB sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmekte zorlanırken, gelinen noktanın adeta sembolü halindeki kloşarlar (evsizler) haysiyetlerini her şeye rağmen korumaya çalışıyorlar. Claus Drexel'ın Au Bord Du Monde (Dünyanın Kenarında) adlı görkemli belgeseli Cannes dışında çeşitli film festivallerine katılıp Selanik'te Fipresci ödülünün sahibi olmuştu.
Kamboçya'nın karanlık geçmişine eğilen The Missing Picture (Eksik Resim) kil heykelciklerin animasyon tekniğiyle canlandırılması sayesinde unutulmaz bir tecrübe yaşatıyor. Rithy Panh'ın yönettiği ibretlik eser Oscar adaylığı yanı sıra İstanbul, Kudüs, Manila ve Ghent Festivalleri dışında Cannes'da da ödül kazanmıştı.
Muhalefete tahammülü olmayan Putin Rusyası'nın baskı rejiminde Pussy Riot mücadelesini dirayetle sürdürüyor. Eleştirel herhangi bir düşüncenin ifade edilemediği memlekette uzun bir dönem boyunca inkar edilen din de fanatik statüko savunucularının silahı haline gelmiş durumda. Aralarında Sundance jüri özel ödülü olmak üzere çeşitli ödüllere layık görülen Pussy Riot: A Punk Prayer (Pussy Riot: Bir Punk Duası) adlı belgeselin yönetmenleri Mike Lerner ve Maxim Pozdorovkin. Kilisede gerçekleştirilen aykırı performans, sofu Ortodoksların hiddetlerini anında dışa vurmalarına sebep oluyor…
Müslüman dinine yeterince bağlı olmadıkları mazereti öne sürülerek katledilen 1milyon kişi Endonezya'da komünistlikle suçlanıyordu. ABD'nin bilgisi dahilinde 1965 yılında meydana gelen katliamın failleri hiç bir zaman yargılanmadığı gibi iktidardaki pozisyonlarını korumaya devam ettiler. Kısa bir süre önce yine aynı konu hakkındaki The Look of Silence (Sessizliğin Bakışı) adlı eserini görücüye çıkaran Joshua Oppenheimer'ın The Act of Killing (Öldürme Eylemi) adlı olağanüstü belgeseli dünya festivallerinde 50'ye yakın ödül kazanmıştı.
Yönetmen hanesinde Felicitas Sonvilla dışında Tuna Kaplan'ı da gördüğümüz Almanya yapımı Two at the Border (Sınırdakiler) Edirne'de konuşlanmış, biri Suriyeli diğeri Filistinli iki gence odaklanıyor. Geçen sene Amsterdam IDFA'da finale kalan öğrenci filmlerinden olan etkileyici belgesel mültecilerin maruz kaldığı dinamikleri özel ayrıntılarla gözler önüne seriyor.
11-14 Aralık tarihleri arasında tüm İzmirliler'i bekleyen etkinliğin programına buradan ulaşabilirsiniz. (MT/NV)