İzmir'de "Yaygın medyaya alternatif olunabilir mi?" sorusuna yanıt arayan öğrencileri bir araya gelerek Haber Fabrikası'nı kurdular. 14 Ekim 2009'da yalnızca öğrenci yazılarıyla yola çıkan Haber Fabrikası, gün geçtikçe görüşlerine yer verdiği ve seslendiği kitleyi genişletiyor.
Çoğulculuğu benimsemiş olan Haber Fabrikası, farklı kesimlerden söyleyecek sözü olanlara sansürsüz bir mecra sunuyor. Gönüllülük esasına dayanan bir üretim gerçekleştiren ekip, eğitimi devam eden öğrencilere de haber yapma pratiklerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmayı hedefliyor.
Hiçbir sermaye desteği olmadan, öğrencilerin harçlıkları ile kurulan sitede 15 fikir yazarı, görüntülü haberleri hazırlayan 5 web tv habercisi ve 15 muhabir görev alıyor.
Objektif değil politik ve etik olarak sorumlu habercilik
Ana akım medyanın "objektif haberciliği" yerine safını emek ve özgürlük yanında belirlemiş olan Haber Fabrikası; emek, toplumsal cinsiyet, politika, kültür-sanat ve medya başlıkları altında haberler ve fikir yazılarına yer veriyor. Ekiptekiler, eleştirel düşünceye dayalı çözüm odaklı haberciliği ile internet medyasında alternatif bir yön çizmiş kendilerine. Türkiye egemen medyasının kör baktığı politik, etnik, cinsel, dini ve sınıfsal kimlik sorunsallarına eğilirken, politik ve etik olarak sorumlu haberciliğe başarılı bir örnek oluşturuyorlar.
bianet'in görüştüğü Haber Fabrikası'nın Genel Yayın Yönetmeni Sarphan Uzunoğlu, kimi zaman gündemi takip etmekte zorlandıklarını dile getirse de buna rağmen üç büyük ilde takipçilerinin artığını belirtiyor. Uzunoğlu, hedeflerinin, ülke çapında herkesin fikrini söyleyebildiği bir demokrasi platformu oluşturmak olduğunu da ekliyor.
Haber Fabrikası yazarlarından Tuğçe Demircioğlu ise yayınladıkları haberlerin yaygın medyada fazla yer bulmayan haberler olduğuna dikkat çekerken, "Şimdilik yazar kadromuz sınırlı olduğundan yerel haberleri takip edebiliyoruz ancak farklı illerden aramıza katılacak arkadaşlarımızla Türkiye genelinde istediğimiz haberciliği yapabileceğiz" diyor.
Genel Editör Selin Bayraktar da bianet'e haber sitesini şöyle anlatıyor: "Sitemiz yazarları çoğunlukla öğrencilerden oluştuğu için fikir yazıları şimdilik çoğunlukta. Çok büyük bir iddiamız yok. Türkiye'deki alternatif medyanın iyileşmesi için küçük bir katkı sağlamaya ve bu alanı hareketlendirmeye çalışıyoruz. Başlarken yazarlarımız İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndendi, artık üniversite dışına çıkmayı başardık. Mezunlar, hocalar ve reklam sektöründen yazarlarımız da Haber Fabrikası'na destek veriyorlar. Şimdilik sadece İzmir'deki insanların bakış açısı ile İzmir'deki sorunlara yer verebilsek de farklı illerden görüşler ve sorunları da yansıtmayı istiyoruz."
Çeşitli kesimlerden fikirlerin paylaşıldığı, farklı kaynaklardan haberlerin yer aldığı bir ortam yaratmayı başarmış olan Haber Fabrikası, cinsiyet ayrımcılığı yapmadan, ırkçı söylemlere yer vermeden hak ve emek odaklı haberciliğin mecrası olma yolunda ilerliyor. Bu yolda, maddi karşılık beklemeyen, emeğe dayalı üretim ağına destek vermek isteyen özgürlük, eşitlik ve hak taraftarı herkesi Haber Fabrikası ekibine bekliyorlar.(ÇY/BB)