1 Mayıs İzmir'de güçlü ve zengin bir katılımla kutlandı. 20 bini aşkın insanın yer aldığı Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalara katılmak için yürüyüşe geçen kortejlerde “Yaşasın özgürlük mücadelemiz”, “AKP halka hesap verecek”, “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs”, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “AKP’ye kul, sermayeye köle olmayacağız” sloganları atıldı.
İzmir'de sabahın erken saatlerinde Konak ve Basmane'de toplanmaya başlayan gruplar KESK, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN ve TÜRK-İŞ'in ortaklaşa düzenlediği etkinliklerin buluşma noktası olan Gündoğdu Meydanı'na yürüyüş hazırlıklarını tamamladılar.
Konak'ta Büyükşehir Belediyesi binasının önünde toplanan Kamu Emekçileri Sendikaları İzmir Şubeler Platformu'nda yer alan sendikaların üyeleri ile platformların ve siyasi partilerin kitlesi Pasaport üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyerek diğer sendika ve partilerle buluştu. Cumhuriyet Meydanı'ndan yürüyüşüne devam eden kortej 12.00'den itibaren Gündoğdu Meydanı'nı doldurmaya başladı.
Öğrenciler, LGBTT grupları
Kortej esnasında ilerleyen bazı gruplar bayramın neşeli havasına samimiyetle eşlik ettiler: Yerde oturarak slogan attıktan sonra "İsyan!" diye bağırarak hızla koşmaya başlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri; simsiyah pankartları ve isyancı sloganları ile anarşist grup; tefleri, davulları ve düdükleriyle dansederek "asık suratlı" siyaseti güleryüzleriyle protesto eden DSİP üyeleri; rengarenk pankartları ve lolipoplarıyla LGBTT grupları; enstrümanlarıyla enternasyonal marşını meydanda seslendiren sokak sanatçıları ve diğerleri...
Çiftçiler
Hükümetin neo-liberal tarım politiklarına tepki gösteren çifçiler çitfçi sendikasının pankartı arkasında yürürken, eğitim poltikasını eleştiren liseli gençler coşkulu bir şekilde sloganlar atarak eğitim sistemine tepki gösterdi. Anarşistler ise korteje aldırmadan spontane bir yürüyüşle kara bayraklarıyla her tür iktidara karşı sokağa çıkmışlardı.
Kanlı 1 Mayıs'ta ölenlerin anısına
Göndoğdu Meydanı'nda toplanan gruplar öncelikle 1977 kanlı 1 Mayıs'ında ölen emekçilerin isimlerini okudu ve ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Meydanda kurulan platformun önünde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bazı ilçe başkanları işçilerin yanındaydı. Karşıyaka Belediyesi'nde işten çıkarılan Kent AŞ işçileri "Ey CHP'li belediye, 2009 1 Mayısı'nda işten attınız, bunu unutmayacağız. Hukuka uyun, işimizi geriye verin" yazan pankartlarını platformun önüne getirdi ve okunmasını istedi; fakat talepleri yerine getirilmedi. Platformun önüne gelen Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya işçilere destek vererek slogan attı.
TEKEL ve TARİŞ direnişçileri
Etkinlik süresince platformda kalarak konuşmalar yapan ve slogan atan düzenleme sözcüsü ise bu yıl kutlanan 1 Mayıs'ın iki yönde önemli olduğunu vurguladı: Öncelikle 32 yıllık aradan sonra bayramın Taksim Meydanı'nda kutlanmasının önemini dile getirerek meydanın adının bundan sonra "işçi alanı" olacağını belirtti.
Diğer öneminin ise hükümetin başarısızlıklarıyla bir türlü tamamlanamayan açılımların gerektirdiği barış ve kardeşilk duygularının 1 Mayıs'ta oluşturulması olduğunu belirtti. Tüm işçilerin etnik ve dini farklılıkları gözetilmeksizin seslerini beraberce yükselttiği vurgulandıktan sonra konuşma şöyle devam etti:
"Bugünkü mücadelelerde Tekel, Tariş ve Enerji-Maden işçileri haksızlıklara karşı geldi. Park ve bahçe işçileri de taşeronluğa ve sömürüye karşıydı; onları bu mücadelelerinde kutluyoruz. Bu işçilerin açtığı yolda inatla yürüyeceğiz, taşeronları, 4-C ve 4-B'yi reddedeceğiz.
"Burada bulunan büyükşehir ve ilçe başkanları bizi duyun: İşçilerin haklarını barış ve hakkaniyetle korumalısınız. Ülkede 30 yıldır uygulanan ekonomik politika bizleri sömürüyor. Küreselleşme ve kapitalizm bizlere sömürü olarak yansıyor. Bu sistemi sorgulama zamanı gelmiştir.
"Bu koşullarda bizim bazı taleplerimiz var. Öncelikle özgür örgütlenme yönündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Emek hırsızlığına karşı devlet gerekli denetimi yapmalı, savcılar harekete geçmelidir. İkinci olarak güvencesiz, kuralsız ve esnek şartlarda çalışmaya karşıyız. Bu uğurda birçok emekçi hayatını kaybediyor. Ayrıca siyasi iktidar sendikasız ve örgütsüz iş yerlerine dentimler yapıp insanların sömürülmelerini engellemelidir".
Barış, özgürlük, sosyal adalet, demokrasi
Daha sonra platforma çıkan DİSK ve KESK Şube Başkanları "Barış, özgürlük ve sömürüsüz çalışma için buradayız. Sosyal adalet ve demokrasi istiyoruz. Emekçiler, işsizler, gençler ve diğer herkes insanca yaşamak istiyor" diyerek 1 Mayıs ile ilgili düşüncelerini ifade etti. Ardından gelen bazı sendika temsilcileri de konuşmalarında eşit hak ve sömürüsüz iş umutlarını dile getirdi.
Konuşmalar boyunca hep bir ağızdan, "Hükümet Tekel'i al başına çal", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Hükümet 4-C'yi al başına çal", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" gibi sloganlar atan işçiler Gündoğdu Meydanı'nı çınlattı.
Konuşmalardan sonra sahne alan Grup Yeldeğirmeni'nin seslendirdiği türküler ve şarkılar ise alandaki insanları coşturdu. Her dilden insanlar, birbirini hiç tanımadıklarına aldırmadan dostluk ve kardeşlik duygularıyla saatlerce omuz omuza halaylar çekti.
İzmir 1 Mayıs'a coşku ve barış içinde girdi... (SB-VK/EK)
__________________________________
Fotoğraf: Selin Bayraktar