Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir Barosu, ihbar hattına gelen şikayetler üzerine yaptığı görüşmede 100'e yakın Afganistanlı mültecinin İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını ve sınır dışı edileceğini belirledi.
Mezopotamya Ajansının haberine göre, İzmir Barosu, 17 Nisan'da İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde, sayıları net olmamakla birlikte 100'e yakın Afganistanlı göçmen ve mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakılarak "gönüllü geri dönüş belgeleri" imzalamaya zorlandıkları ihbarı aldıklarını duyurdu. Mülteciler, aleyhlerine uygulamalara rızaları olduğunu onaylamak üzere belgelere parmak basmaya zorlanmışlardı.
Baro olaya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada ihbar üzerine 18 Nisan'da yönetim Kurulu üyesi Av. Ayşe Kaymak'ın, Geri Gönderme Merkezi'ndeki bazı yabancılarla görüştüğünü belirtti. Baro görevlisi, 14 Nisan'da Afganistan Konsolosluk görevlileri tarafından Geri Gönderme Merkezi'nin ziyaret edildiği ve bu ziyaretle birlikte pasaportu olmayan yabancıları Afganistan'a sınır dışı etmek için düzenlenmesi gereken belgeleri imzalamalarının istendiği bilgisini edindi.
Zorla imza
Göçmen ve mültecilerin bir kısmı bu belgeleri imzalamak istemedikleri halde zorla parmak basmalarının sağlandığını, telefon haklarının verilmediğini ve tecrit edildiklerini anlattılar. Tüm bu işlemler esnasında, normalde yalnızca Geri Gönderme Merkezi'ni dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumakla görevli jandarma görevlilerinin de içeride bulunduklarını belirttiler.
İzmir Barosu açıklamasında, "Bu kişilerin Taliban kontrolündeki konsolosluk görevlileriyle yüzleştirilmelerinin dahi insan haklarına aykırı" olduğunu açıkladı ve gerçekleştirilen ihlalleri şöyle sıraladı: "Aydınlatılmış onamları alınmadan, kişilerin her biri için geri gönderilebilecek kişilerden olup olmadıkları yönünde araştırmalar yapılmadan yürütülen sınır dışı işlemleri, kanunlarımıza ve taraf olduğumuz sözleşmelere aykırıdır.
Baro: "Mültecilerin haklarını savunmaya hazırız"
İzmir Barosu, İzmir Geri Gönderme Merkezi yetkililerince yürütülen bu işlemlere derhal son verilmesini istedi ve "son dönemde gönüllü geri dönüş belgesi imzaladıkları belirtilen Afgan uyruklu yabancıların baromuza bildirilmesi halinde gerçek iradelerinin tespiti açısından avukat görevlendirmesi yapmaya hazır" olduklarını açıkladı.
Görevini kötüye kullananlar yargılansın
İzmir Barosu, mültecilerin haksız uygulamalardan ötürü uğrayacakları zarara yol açanların, "işkence ve kötü muamele faillerinin, görevini ihmal eden veya kötüye kullanan kamu görevlilerinin tespit edilerek cezalandırılmaları" için Cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı.
(AEK)