İzlandalı kadınların mücadelesi sonucu, İzlanda hem kamu hem de özel sektördeki işverenlerden cinsiyet, etnik köken, cinsel eğilim ya da milliyete bakılmaksızın eşit işe eşit ücret ödemelerini bir sertifikayla kanıtlamalarını zorunlu kılan ilk ülke oluyor.
Dünya Ekonomik Forumu'nun cinsiyet eşitliği sıralamasında, İzlanda ilk sırada ancak İzlandalı kadınlar hala erkeklerden ortalama yüzde 14 ila 18 daha az kazanıyor.
Mevcut durumda, kadınlar ve erkeklerin aldığı maaş karşılaştırıldığında, kadınların saat 14.38’den sonraki mesaileri karşılığında ücret almadıkları ortaya çıkıyor. Bu nedenle Ekim 2016’da İzlandalı kadınlar eşit işe eşit ücret talebiyle saat 14.38’de iş bırakmıştı.
Kadınların iş bırakma eyleminin ardından İzlanda hükümeti bir yasa tasarısı hazırladı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sunulan ve bu ay içinde parlamentoda oylanacak tasarıya göre, 25'ten fazla personel çalıştıran bütün işverenlerin eşit işe eşit ücret ödediklerine dair bir sertifika alması gerekecek.
İzlanda bunu hem kamu hem özel sektöre uygulayacak ilk ülke olacak.
Sosyal İşler ve Eşitlik Bakanı Thorsteinn Viglundsson "Bu konuda radikal bir adım atmanın zamanı geldi. Eşit haklar insan hakkıdır. Erkeklerin ve kadınların iş yerlerinde eşit haklardan yararlandığından emin olmalıyız. Bunu gerçekleştirmek için her türlü önlemi almak görevimiz" diyor.
330 bin nüfuslu ülke, cinsiyetler arasındak gelir eşitsizliğini 2022 itibariyle gidermeyi amaçlıyor. (ÇT)