Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Bingöl'de bir yurttaşa küfretmesi nedeniyle grup başkanvekilliğinden alınan İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan hakkında "hakaret" ve "etkili eylem" suçlamasıyla fezleke hazırladı.
Parlamenter Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan fezlekede Türkkan'ın dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanması istendi. Savcılık hazırlanan fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderdi.
Fezleke süreci
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, fezleke, TBMM'ye iletildikten sonra halen gündeminde 1360 dolayında fezleke bulunan TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilecek. Komisyonun, gündeme bakmaksızın herhangi bir fezlekeyi öne çekme yetkisi bulunuyor.
Siyasi olarak Türkkan'ın fezlekesinin öne çekilmesine karar verilirse, Komisyon bünyesinde bir hazırlık komisyonu kurulacak ve en geç 1 ay içinde bu komisyon raporunu verecek. Raporu görüşecek olan üst komisyon, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar verirse, fezleke TBMM Genel Kurulu'nun oyuna sunulacak.
Genel Kurul'da yapılacak oylamada dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verilirse, Türkkan hakkındaki "hakaret" ve "etkili eylem" suçlamasıyla yargılanacak. Yargılama sonucunda Türkkan hüküm giyer ve bu hüküm Yargıtay tarafından onanırsa, milletvekilliğinin düşmesi gündeme gelecek. Kesin hükmün Genel Kurul'da okunması ile de milletvekilliği otomatik olarak düşecek.
Ne olmuştu?
Lütfü Türkkan, Bingöl'de İyi Parti Genel Başkanı Merak Akşener'i HDP ile birlikte hareket etmekle suçlayan ve tepki gösteren Tahir Gürmen'e önce sarılmış, Gürmen'in tepkisini sürdürmesi üzerine de küfretmişti.
“Şehit yakını” olduğu belirtilen Gürmen'e yönelik bu tutum sosyal medyada ve kamuoyunda tepkiye yol açmıştı. Tepkiler üzerine Türkkan, bir video mesaj yayınlayarak partisinden ve kamuoyundan özür dilemişti.
Ancak tepkilerin sürmesi üzerine, Türkkan İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in talebi doğrultusunda grup başkanvekilliğinden istifa etmişti. İYİ Parti yönetimi, iktidar sözcülerinin, "milletvekilliğinden de istifa etsin" taleplerine karşın "özür" dilemesini de gerekçe göstererek, disipline sevkine ya da milletvekilliğinden istifasına gerek görmemişti.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise pazartesi günü Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada istifanın yeterli olmadığını söylemiş, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Partinin grup başkanvekilliğinden veya genel başkan yardımcılığından ayrılması bu iş için bir çıkış yolu değildir. Bu siyasetçi müsveddesinin 'milletvekili' sıfatına da o kutlu çatının altında bir dakika bile durmaya da hakkı yoktur. Artık sözde milletvekili olan bu kişinin parlamento çatısı altında yerinin olmaması lazım. Bu şahsın milletvekilliğinin sonlandırılması dahil, en ağır bedelleri ödemesi için siyasi ve hukuki tüm imkanları kullanacağız.”
(TP)