İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, AKP'nin başörtüsüne "anayasal güvence" gerekçesiyle getirdiği Anayasa Değişikliği Kanun Teklifi'yle ilgili olarak, bugün yaptığı basın açıklamasında "Genel İdare Kurulu'nun eğiliminin "evet yönünde olduğunu" açıkladı.
Zorlu, "Bu metin içerisinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı ifadeler var, bunun değiştirilmesi gerekmektedir. Bu ortak görüştür. Bununla birlikte çoğunluğun eğilimi ise bu konuda 'evet' yönündedir." dedi.
"Kanayan bir yara"
Zorlu, Genel İdare Kurulu'nun "Milletimizin esasında 'ekonomideki acı yıkım tablosu'nun üzerine gidilip çözüm bulunmasını iste[rken] ne yazık ki öncelikle Cumhuriyet Halk Partisi'nin kanun teklifi ile gündeme getirdiği konu"yu AKP'nin Anayasa Teklifi olarak gündeme taşıdığını düşündüğünü ifade etti.
TIKLAYIN-Başörtüsü teklifi: "Hellaşme" toplantıları sonrası bir adım
Altılı masanın tutumu
Zorlu, Genel Başkan Meral Akşener'in İYİ Parti'deki bu eğilimleri "altılı masadaki liderlere götürerek toplantıda ifade etti[ğini] söyledi. Akşener'in altılı masaya "birlikte ortak tutum geliştirilmesi konusundaki İYİ Parti'nin kanaatini de aktardı[ğını]" ancak altılı masada "metin tekrar gelsin, metni tekrar görelim eğilimi"nin doğduğunu ve teklif resmi olarak TBMM Başkanlığı'na sunulduktan sonra Genel İdare Kurulu'nun konuyu görüştüğünü ve başlangıçta ifade edilen tutumda karar kıldığını açıkladı: "Burada iki önemli hususun altı çizildi. Bir, bu metin içerisinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı ifadeler var, bunun değiştirilmesi gerekmektedir. Bu ortak görüştür. Bununla birlikte çoğunluğun eğilimi ise bu konuda 'evet' yönündedir."
Anayasa Değişikliği teklifi metni
AKP'nin geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığına teslim ettiği Anayasa değişikliği teklifinin tam metni şöyle:
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 24'üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. "Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz. Hiçbir kadın; dinî inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasî faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tâbi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dinî inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir." MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 41'inci maddesinin kenar başlığı "I. Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları" şeklinde ve birinci fıkrasında yer alan "temelidir ve" ibaresi "temelidir. Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve" şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır. |
(AEK)