“Bu bursun en güzel yanı hem okul ücretin, hem de yaşam masrafı karşılanıyordu. Bir kere benim binlerce poundluk okul ücretini karşılamam mümkün değil.”
“Bu burs sadece bilginizi ölçtüğü bir sınavla size Avrupa’da bulunan dünyanın en seçkin okullarında eğitim alma fırsatı sunuyordu. Ne yazık ki şu anda benim gibi birçok arkadaşımın ellerimizde iyi okullardan alınmış kabuller ve iptal edilmiş bir bursla kaldık.”
“İşin daha üzüntü veren tarafı, üniversite kariyerim boyunca hayal ettiğim İngiltere’de yüksek lisans şansımı keyfi uygulama nedeniyle kaybetmek...”
“Bu burs her sene verildiği için saygınlık oluşmuştu. Bu sene böyle bir gündem çıkınca verilmedi burs. Neden olarak itibarın yitirilmesi tehlikesi deniyor ama bence son dakika vermekten vazgeçtikleri için saygınlık yitirildi.”
Yapılan iptal duyurusundan sonra Avrupa’da saygın üniversitelere gitmeye hak kazanan ancak Jean Monnet bursu iptal edildiği için yüksek lisans programlarına kaydolamayacak öğrenciler mağduriyetlerini bu sözlerle aktardı.
Programın Ankara’daki ofisini arayan öğrencilere iptalin bütün tarafların onayıyla gerçekleştiği söylendi, Avrupa Birliği (AB) ise “İptal kararında bizim dahlimiz yok” diyor.
Uzun, zorlu, yorucu ve maliyetli başvuru süreci sonrası Avrupa'da saygın üniversitelerden kabul alan Boğaziçi Üniversitesi'nden yeni mezun beş öğrenci Jean Monnet Burs Programı'nın iptal edilmesinden sonra mağduriyetlerinin nasıl giderileceğine dair bilinmezlikle karşı karşıya. Bursun iptaline dair daha detaylı bir bilgilendirme ve maddi zararlarının en yakında tanzimini ve talep ediyorlar. Hem AB'den hem de AB Bakanlığı'ndan mağduriyetlerinin giderilmesine dair adım atılmasını istiyorlar.
Öğrencilerin talebi üzerine soyadlarını yayınlamıyoruz.
Burak: Binlerce pound okul ücretini karşılamam mümkün değil
* Benim çalışmak istediğim alan para ve ekonomi politikaları, bunun için yedi okuldan kabul aldım. London School of Economics and Political Science (Londra Ekonomi Okulu, LSE), King’s College, Hollanda’da Leiden Üniversitesi’nden aldım. İki yıllık yüksek lisans programları desteklenmiyor. Bir yıllık programlar da İngitere’de var çoğunlukla.
* Bu bursun en güzel yanı hem okul ücretin, hem de yaşam masrafı karşılanıyordu. Bir kere benim okul ücretini karşılamam mümkün değil binlerce pound. En ucuz okul 10-15 bin pound’tan aşağı olmuyor. Bu okullara başvururken başvuru parası da gönderdik, en az 50 pound verdim her bir okula. Yabancı dil sınavlarına harcanan para da var.
“En çok üzen şey hayalkırıklığı"
* Biz sınavın sonucunu bekliyorduk, program iptal oldu. Ankara Üniversitesi’nde bizi sınava soktular, programın kendi sınavı. Geçen seneye göre bursiyer sayısını zaten azaltmışlardı. 170-180 kişiye verileceğini öğrenmiştik.
* Parasını geçtik hayal kırıklığı en çok üzen şey. İnsanları çaresiz bıraktılar. Herkese burs verilmeyecekti biliyorduk ama sınav iyi geçince üstüne bir şey yapmadı insanlar. Bir aya bir sürü okul başlayacak. Okullara mail atacağız bir yıl bekletebilirler mi, ama seneye ne olacağı da belli değil.
* Jean Monnet ofisini aradım, “Bursun iptali muhatap olan bütün kurumların ortak kararıdır” dendi. Çok kötü bir iptal gerekçesi. Bursun itibarını korumak ne demek? Yapılacak bir şey var mı diye sordum, en azından maddi zararlarımız tazmin edilsin diye sordum. AB sitesine e-dilekçe yollayın, bizim elimizden bir şey gelmiyor dediler ama dilekçe yollasak ne olur. Dava açılacak bir şey de yok.
* Change.org’ta imza kampanyası açmışlar 1700 kişi imzalamış. Ne olacak yani sadece mağdurlar ve yakınları imzalamış.
Traje: En iyi okullardan alınmış kabuller ve iptal edilmiş bir bursla kaldık
* LSE’den Kalkınma Çalışmaları programına kabul aldım. Bir yıldır not ortalamamdan IELTS’e (Uluslarası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı), hocalarımdan aldığım referanstan başvuru mektubuma kadar uzun, stresli ve zorlu bir süreçten geçtim. Kalkınma alanında dünyanın en iyi üniversitelerinden biri bu okul, bu yüzden benim için çok önemli bir fırsat burada eğitim almak.
* Kabulümü aldıktan sonra bir aya yakın bir süre Jean Monnet sınavına çalıştım, çünkü burs çok kapsayıcıydı. Açıkçası ekonomik endişe taşımadan yüksek lisansımı yapabileceğimi düşünmek büyük bir avantajmış simdi anlıyorum. Bu burs sadece bilginizi ölçtüğü bir sınavla size Avrupa’da bulunan dünyanın en seçkin okullarında eğitim alma fırsatı sunuyordu. Ne yazık ki şu anda benim gibi birçok arkadaşım da ellerimizde iyi okullardan alınmış kabuller ve iptal edilmiş bir bursla kaldık.
“Çıkar yol bulmak, alternatif yaratmak artık imkansız”
* İptal kararı çok geç bir tarihte verildiği için çıkar yol bulmak, alternatif yaratmak da imkansızlaştı. Eğer ailesinin dayanağı yoksa bu vakitten sonra birilerinin bursun iptali akabinde eğitimini alabilmesi çok zor ve bu çok üzücü bir durum.
Şu anda mezun olduğum lisenin mezunlarıyla iletişime geçmeyi, ve mümkün olursa kabul aldığım okuldan beni bursları için tekrar göz önünde bulundurmalarını istemeyi düşünüyorum. Ancak çok umudum yok çünkü okulun burs sonuçları açıklandı, yani bu vakitte başvuru kabul etmelerini beklemek hayal olur.
Özgün: Hayalimi keyfi uygulamalar nedeniyle kaybettim
* Jean Monnet burs programını Ocak ayından beri takip ediyorum. Nisan ve Mayıs ayında Avrupa’da üniversitelerden kabuller aldım. İngiltere’de King’s College’ta Savaş Stratejileri programına kabul aldım, oraya gitmek istiyordum.
* 25 Haziran’da Jean Monnet sınavına girdim. Sınavım iyi de geçti ancak AB Türkiye’deki şartları öne sürerek bursu bu yıl için iptal etti. Ben de bu iptalin mağduru oldum. İşin daha üzüntü veren tarafı, üniversite kariyerim boyunca hayal ettiğim İngiltere’de yüksek lisans şansımı keyfi uygulama nedeniyle kaybetmek oldu.
Müge: İsimler açıklanacak diye beklerken iptal kararı verildi
* Londra’da King's College’ta Uluslararası İşletme ve University College London’da İşletme programlarına kabul aldım. İrlanda’da iki üniversitede İşletme programlarına, Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme programına kabul aldım. Asla bu okullara param yetmeyeceği için gidemiyorum şu an.
* Bir yıl mola vermeyi düşünüyorum, zorunlu bir mola olacak açıkçası. En kötüsü de o kadar sınava çalışmış ve Ankara'ya gidip sınava girmişken isimler açıklanacak diye beklerken, sonuçları açıklamayı geciktirip iptal kararını duyurmaları. Madem darbe yüzünden iptal oluyor hemen iptal edilseydi. Biz de hala isimler açıklanacak diye beklemeseydik. Ben bu bursa güvenip İngiltere, İrlanda gibi pahalı yerlere başvurmuştum. Şu an artık mümkün değil.
Umut: Son dakika vazgeçtikleri için saygınlık yitirildi
* Jean Monnet Fullbright’tan sonra en kapsamlı burs ama en büyük eksiği adayları akademik yılın sonunda sınava alması sonucu yazın bildirmesiydi. Organizasyonda aslında baştan sıkıntılar vardı ama burs her sene verildiği için saygınlık oluşmuştu, ona güvendik.
* Bu sene böyle bir gündem çıkınca verilmedi. Neden olarak itibarın yitirilmesi tehlikesi deniyor ama bence son dakika vermekten vazgeçtikleri için saygınlık yitirildi. Bundan sonra Jean Monnet’ye başvuracak insanlar beş kez daha düşünecek. Tıkır tıkır işleyen sisteme güvendik. Arka planı da sağlam olan öğrencileriz okullardan kabulleri biz aldık, özgüvenimiz yüksekti.
“AB’nin tavrı pragmatik”
* Özür bile dilenmedi, teskin edici bir açıklama yapılabilirdi. Mağduriyetin giderilmesi için alternatif yollar önerilebilirdi. Kestirip attılar. AB’nin tavrını da samimi bulmuyorum açıkçası çok pragmatik bakıyorlar. Türkiye de yanlış yapıyor olabilir ama aydın kesim de kendini terkedilmiş hissediyor Türkiye’de.
* Bu olay olduktan sonra delegasyonun yaptığı açıklama çok geç kalınmış bir şey. AB bu mağduriyeti gidermek için kendisi de burs sağlayabilir. Eğer iptal eden taraf kendileri değilse, “Biz gerekirse bu programdan yararlanmak isteyenlerin mağduriyetini gideririz” diyebilir
“Bu programın geleceği olmadığını hissediyorum”
* AB Bakanlığı’nın bu açıklaması bende bu programın geleceğinin olmayacağı hissini yarattı. Sürdürülebilirliği düşünülseydi yardımcı olunacak bir tavır takınılırdı.
Ben, LSE’den University College London’dan bir de Kent Üniversitesi’nden kabul aldım. Bursu kazanabilseydim LSE’ye Uluslararası Ekonomi Politik yüksek lisansına gidecekim. Sürekli düşünüyoruz şimdi nasıl denkleştireceğiz diye. Her şeye geç başlamış olduk. Boğaziçi Üniversitesi’nden de kabulüm var oraya başlayabilirim ama daha karar veremedim.
Jean Monnet bursu hakkındaJean Monnet Burs Programı Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında 1989 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde ilk kez 1990-1991 akademik yılında bursiyerlerine AB üyesi ülkelerde öğrenim görme imkanı sağladı. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefi çerçevesinde en uzun soluklu AB projelerinden biri olan Jean Monnet Burs Programı bu yıla kadar toplamda yaklaşık iki bin kişiye burs verdi. Program yalnızca Türkiye’nin AB'ye uyum süreci ve AB müktesebatı ile ilgili konularda gerçekleştirilecek en az 3 ay en fazla 12 ay sürecek akademik çalışmaları destekliyor. Burstan üniversite son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanında kamu sektörü çalışanları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu çalışanları ile üniversitelerin akademik ve idari personeli yararlanabiliyor. Bursiyerlerin yüzde 50’si kamu çalışanı, yüzde 30’ü öğrenci, yüzde 20’si ise özel sektör çalışanları arasından seçiliyor. Bursiyer adaylarının Jean Monnet Burs Programı’na başvurabilmeleri için öncelikle AB üyesi ülkelerde gitmek istedikleri üniversitelere kabul edilmeleri gerekiyor. Daha sonra aday öğrenciler Jean Monnet Burs Programı’nın yaptığı yazılı sınavı da geçtikten sonra gidecekleri okulun ücreti, yaşam giderleri (yeme-içme, konaklama, iletişim, yerel ulaşım, kültürel faaliyetler, vb.) ve bir defaya mahsus vize-pasaport, eğitim materyali, seyahat, çalışma ziyareti, yerel makamlara kayıt, sağlık ve sigorta ile her türlü vergi ve benzeri masraflar için kullanılmak üzere verilen sabit ödeneği kapsayan bursu almaya hak kazanıyorlar. |
Bursu kim iptal etti?5 Ağustos 2016’da Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Jean Monnet Burs Programı resmi internet sayfasında yapılan iptal duyurusunda “Türkiye’deki son gelişmelere bağlı olarak Programın hedef ve amaçlarına ulaşılmasının mümkün olmayacağı değerlendirilerek ihale süreci (2016-2017 akademik yılı uygulama süreci) Programın itibarının tehlikeye atılmaması amacıyla iptal edilmiştir” açıklaması yapılmıştı. 9 Ağustos 2016’da Avrupa Birliği Türkiye delegasyonunun bursun iptaline dair yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Avrupa Birliği, Türk makamlarının Jean Monnet Burs Programının (JMSP) 2016-2017 akademik yılı için iptal edilmesi doğrultusunda almış olduğu kararı öğrenmekten üzüntü duyar. Bahsi geçen iptal kararı Türk makamlarınca alınmış olup AB’nin herhangi bir dahli söz konusu değildir.” Bugün (10 Ağustos) AB Bakanlığı’ndan gelen ek açıklamada şöyle denildi: “Yapılan değerlendirme neticesinde, bursun en büyük hedef kitlesini oluşturan kamu ve üniversite çalışanlarının kurumları tarafından görevlendirilmelerinde ülkemizin içinden geçmekte olduğu şartlar dikkate alındığında sıkıntı yaşanabileceği, buna bağlı olarak da programa katılımın düşük düzeyde kalabileceği öngörülmüştür. “Bu çerçevede, programa zarar vermemek ve gelecek yıllarda da kesintisiz olarak devamını temin etmek için Jean Monnet Burs Programı 2016-2017 akademik yılı uygulamasının iptal edilmesine karar verilmiştir. “2016-2017 akademik yılı için tahsis edilen kaynağın önümüzdeki akademik yıla aktarılarak daha fazla kişinin burstan faydalanması için çalışmalar devam etmektedir." |
(SG/BK)