İki adam kahvede tavla oynarken bir tanesi "yanlış biliyorsun sendikalı olmak anayasal bir haktır" diyor. Diğeri "hadi canım sen de, hiç duymadım öyle bir şey, sallıyorsun," diye tersliyor. "İyi zar sallarım ama boşa laf sallamam" diyor ve oyunu kazanan zarı atıyor. Ve kaybedene "Bak burada hepsi yazıyor" diyerek bir broşür uzatıyor. Broşür Petrol-İş sendikasının yeni kampanyası "Sendikalı Ol"a ait.
Ve bu sırada oyuncu Halil Ergün giriyor muhabbete: "Aferin delikanlı, nerelisin sen?" Çocuk yanıt veriyor: "Sendikalıyım, içinden".
Bu video Petrol-İş sendikasının yeni örgütlenme kampanyası Sendikalı Ol'un tanıtımı için çekilen tanıtım filmlerinden biri.
* Videoyu izlemek için tıklayınız.
Meral Okay'ın yer aldığı kuaförde geçen filmde, kuaför, nişan öncesi saçını yaptıran kadına fabrikada çalışan damat adayının nereli olduğunu soruyor. Kadın soruya "Bizim oralardan sendikalı" yanıtını veriyor. Konuşulanları duyan Meral Okay, "Demek sendikalı, gözünden vurmuşsun turnayı. Kadın ol, erkek ol. Doğulu ol, batılı ol. Sağda ol, solda ol. Ne olursan ol, sendikalı ol. Çünkü sendika hayattır" ifadeleriyle kampanyanın mesajını veriyor. Film, kuaförün "İyi kısmet dediğin sendikalı olur" cümlesiyle sona eriyor.
* Videoyu izlemek için tıklayınız.
Kampanyanın sloganı şöyle: "Doğulu ol, batılı ol... Solda ol, sağda ol... Anadolu'dan ol, Trakya'dan ol, evli, bekar, genç, yaşlı ol... Kadın ol, erkek ol... Ne olursan ol, sendikalı ol."
"Sendika, işçilerin birliğinin ve dayanışmasının kurumlaşmış, ete kemiğe bürünmüş halidir"
Sendikalı Ol kampanyasının sitesinde sendikanın tanımı var:
"Sendikalar, bizzat işçiler tarafından kurulmuş örgütlerdir. İşçiler haklarını sendikalarıyla alır, işverenlerle toplu sözleşmeyi sendikaları eliyle yapar. Çalışanların işverenle ilişkilerinde tek başlarına çözemeyecekleri, bazen dile getirmeye bile çekinecekleri sorunları sendika, onlar adına, onlarla birlikte görüşür, çözüme kavuşturur. İşçiler, çalışarak ortaya çıkardıkları birikimden adil bir pay almak ister. Bu isteklerini, ancak hep birlikte talep ederlerse, güçlerini hep birlikte ortaya koyarlarsa gerçekleştirebilirler. Bu bir araya gelmeyi, onlara sendikaları sağlar."
"Sendika üye işçilerine ne sağlar?" sitedeki bir diğer soru. Petrol-İş bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
"İşyeri, işçi için ev kadar önemli, yaşadığı mahalle kadar ayrılmaz bir parçası. O halde ne bekler bir işçi işyerinden? Çalışırken, kendisinin fiziksel ve psikolojik durumunu bozan rahatsızlıklar, kendi başına çözemediği sorunlar varsa, bunların düzeltilmesini bekler... Yani çalışma şartlarının iyileştirilmesi onun öncelikli beklentisidir. Sendikalar bunu sağlamak, üyelerinin çalışma koşullarını iyileştirmek yaşam seviyelerini yükseltmek için çalışır."
Kampanyada sendikanın ülkeye yararından da bahsediliyor:
"Sendikanın faaliyetleri, sadece kendi üyelerinin hayatını değiştirmekle kalmaz... Bu faaliyetler aynı zamanda, tüm ülkede işsizliğin önlenmesi; açlığın, yokluğun, yoksulluğun ortadan kaldırılması; işçilerin ve tüm emeğiyle geçinenlerin toplum içinde onurlu yaşayabilmesi; herkesin geleceğe güvenle bakabilmesi için; adalet ve eşitlik için, insanın insan olması için kalıcı adımlar atılmasının önünü açar."
Petrol-İş hazırladığı bu tanıtım filmlerini yerel ve ulusal kanallarda yayınlatmak, kampanyayı örgütlü-örgütsüz tüm işçilere duyurmak amacında.(BÇ)
* Kampanya hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız. Bir diğer videoyu buradan izleyebilirsiniz.