Joan Baez’in dün akşamki (22 Temmuz 2018) Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’ndaki konseri çok kalabalıktı.
Baez “Fare Thee Well Tour 2018” kapsamında İstanbul’daydı. Daha önce beş kez gelmişti Türkiye'ye.
“Merhaba, iyi ki buradayım” diyerek başladı konserine. Eski şarkılarından çok yeni albümlerindeki şarkılarına ağırlık verdiği konser, Baez’in bir anlamda Türkiye’deki izleyicileriyle vedalaşmasıydı.
Serkan Çağrı klarnetiyle eşlik etti Baez’e. Nazım Hikmet’in 1956’da yazdığı “Kız Çocuğu” şiirinden bestelenen şarkıda:
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
Tabii şarkıya tüm harbiye eşlik eti.
Hiroşima - Kız Çocuğu adıyla Zülfü Livaneli tarafından bestelenmişti şiir. Baez, bir Livaneli bestesi daha seslendirdi: Bedri Rahmi'nin Nazım için yazdığı "Yiğidim Aslanım"...
Üç kez bis yaptı ve finalde Serkan Çağrı’nın klarnetinin yüksek tınılarında çıplak ayakla yaptığı dans izleyiciyi çok etkiledi.
Yaılmaya götürülen Yahudilerin hikayesini anlatan “Donna Donna” şarkısı Joan baez ile bütünleşmiş bir şarkı. İzleyiciden gelen yoğun talep sonucu en son bu şarkıyı söyledi, tüm seyircilerle ve Joan Baez ile birlikte “Donna Donna”yı söylemek çok etkileyiciydi ve unutulmazdı. (ŞD/HK)
Joan Baez hakkında |
ABD’li folk şarkıcısı, şarkı yazarı. 9 Ocak 1941’de Palo Alto'da doğdu. Farklı vokaliyle, insan hakları, emek, özgürlükler ve ekoloji alanlarındaki aktivist duruşuyla ve şiddet karşıtı, muhalif görüşüyle bilinir. Üç oktav ses aralığına sahip bir soprano olan Baez, 70’lerdeki "Diamonds & Rust", "The Night They Drove Old Dixie Down", "We Shall Overcome", "Sweet Sir Galahad" ve "Joe Hill" ile tanındı. 30’un üzerinde albüm çıkardı, Türkçe dahil sekiz farklı dilde şarkıları var. 70’lerin ikinci yarısından sonra The Beatles, Jackson Browne, Paul Simon, The Rolling Stones, Stevie Wonder'ın şarkılarını da söyledi. ABD’nin Vietnam işgali sırasında, Hanoi’ye gitti, Batı Yakası'nda Uluslararası Af Örgütü kurulmasına destek verdi. Şili’de Augusto Pinochet diktatörlüğü sırasında baskıya maruz kalanlara destek amacıyla, İspanyolca albüm yaptı. Bu albümdeki "No Nos Moveran" (Biz Sürülmeyeceğiz) adlı şarkısı, İspanya'da diktatör Francisco Franco tarafından yasaklandı. 1978’de Kuzey İrlanda'da, şiddetin son bulmasına çağrı olarak düzenlenen organizasyonda İrlandalı Barışçılarla birlikte yürüdü. Nükleer silahlara karşı protestolara katıldı. LGBTİ bireylerin öğretmen olmasını yasaklayan 6. Kaliforniya Teklifi'nin geri çekilmesi yararına düzenlenen konsere katıldı. İnsan hakları ve vatandaşlık hakları konusundaki desteği nedeni ile Amerikan Sivil Özgürlük Birliği'nin (American Civil Liberties Union) Earl Warren Ödülü'nü aldı. Humanitas International İnsan Hakları Komitesi'ni kurdu ve 13 yıl boyunca yöneticiliğini yaptı. 1993’teki Saraybosna Konseri ile savaş sonrası kentte konser veren ilk tanınan sanatçı oldu. 2007’deki 49. Grammy Ödülleri’nde Hayat Boyu Başarı (Lifetime Achievement Award) ödülüne layık görüldü. Nelson Mandela'nın 28 Haziran 2008’de Hyde Park'da düzenlenen 90. yaş günü kutlamalarına katıldı. 9 Temmuz 2004’te İstanbul, Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda konser verdi. 2018'de "Whistle Down the Wind" adlı bir albüm çıkarttı. (Kaynak: Vikipedi) |
Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman - İstanbul/AA
Videolar: Bahar Toker