Daha İyi Yargı Derneği, adli yıl açılışı öncesi düzenlediği basın toplantısında, “yasaların Anayasa’ya, yürütmenin düzenlemelerinin Anayasa’ya ve yasalara uyarlığını sağlamak, yargının en iyi bilinen görevidir” dedi.
2020-2021 adli yılı, 3 Eylül’de başlayacak. Adli tatilin bitiminden önce açıklama yapan dernek, yargının toplumdaki işlevini şöyle tanımladı:
“Kamu gücü kullanan görevlilerin hukuka uyarlı davranmasını ve ülkede hukukun üstünlüğünü sağlamak, devletin egemenlik sahası içinde hukuki güvenlik ortamını oluşturmak, toplumda uzlaşma ve iş birliğini güçlendirerek refahın artırılmasına katkıda bulunmak.”
“Saygın, şeffaf ve iyi işleyen yargı”
Dernek, basın açıklamasında yetkili makamlara da çağrıda bulundu:
“Çağ, virüslerle mücadele; teknoloji, yapay zekâ ile refah çağıdır. Bu yeni çağda dünyaya virüsler ve yapay zekâ geliştirenler egemen olacaktır.
“İyi işlemeyen yargı, tehlikeli bir virüs gibidir; hukuk düzenini zehirleyerek ülkeleri çürütür ve aniden çökertebilir.
“Saygın, şeffaf ve iyi işleyen yargı ve sağlayacağı ileri hukuk düzeni; demokrasinin temeli, küresel rekabette ülkelerin sosyal, siyasal ve iktisadi güçlerinin kaynağıdır.
“Ülkemizin yargı ve hukukun üstünlüğü alanında atılım yapması için eski alışkanlıkları bırakmak, hukukta da yapay zekâ çağını yakalamak şarttır. Bunun için çalışmaya en başta ilgili herkesin ve kesimin özeleştiri yapmasıyla başlamak gerekir.
“Bu bilinçle ülkemiz yargısını ve Yargı ile ilgili kişi ve kurumları, özellikle de Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Adli Yargı, Danıştay ve İdari Yargı, YSK, Türkiye Barolar Birliği ve barolar, Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu adına, adli yılın başlangıcı vesilesiyle konuşma yapacak yetkilileri; yarının sorunlarını, şikâyetleri isabetli olarak tespit ederek ortaya koymaya, kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak samimi bir özeleştiri yapmaya davet ediyoruz.”
Daha İyi Yargı Derneği Hakkında
“Yargının sorunlarını tespit etmek, sorunlara çözüm önerileri geliştirmek, öneriler üzerinde toplumsal mutabakat sağlanması ve çözümlerin hayata geçirilmesi yönünde çalışmak amacıyla kurulmuş” olan bir sivil toplum kuruluşu.
Avukat Mehmet Gün önderliğindeki Daha İyi Yargı Hareketi oluşumu, Kasım 2014 tarihinde Daha İyi Yargı Derneği adı ile dernek statüsü edinmişti. (AS)
* Derneğinin çağrısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.