Hafıza Merkezi Berlin ve IPS İletişim Vakfı/bianet’in hazırladığı on bölümlük podcast serisi İyi Günde Kötü Günde “antroposen” bölümüyle yayında.
TIKLAYIN - "İyi günde kötü günde" bir arada yaşamak
"İyi Günde Kötü Günde" podcast serisi Hafıza Merkezi Berlin ve IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü bir proje kapsamında hazırlanıyor. Projenin koordinatörleri Hafıza Merkezi Berlin’den Özlem Kaya ve IPS İletişim Vakfı’ndan Öznur Subaşı. Proje danışmanı Özgür Sevgi Göral, proje editörü ise Müge Karahan.
Bu bölümün konukları uzun yıllardır feminist politika, iklim politikaları üzerine çalışan hukukçu Deniz Bayram ve araştırmacı yazar Foti Benlisoy.
"Antroposen resmi bir devir değil henüz"
Antroposen kavramının kökenine, tanımına değinerek başlayan programda Foti Benlisoy antroposen tabirini şu sözlerle anlatıyor:
“Antroposen tabiri nasıl ortaya çıkıyor. Biliyorsunuz jeolojik zaman ölçeğinde devirler, çağlar söz konusu. İşte bu yaklaşık olarak 12-13 bin yıldır bizim holosen diye tabir edilen ve esas itibariyle ılıman iklim koşullarının hâkim olduğu bir devirde yaşadığımız jeologlar, stratigraflar tarafından kabul ediliyor. Hemen belirteyim, antroposen tabiri jeolojik zaman ölçeğine dahil edilmiş resmi bir devir değil henüz. Yani bunun resmileşmesi için Uluslararası Stratigrafi Komisyonu’nda çeşitli çabalar yürütülüyor [...] Buna rağmen antroposen tabiri birdenbire alanın dışına çok hızla taştı ve çok çeşitli doğa bilimi alanlarını, sosyal bilim alanlarını etkilemeye, belirlemeye başladı, çok hızlı biçimde popülerleşti bu tabir. Tabii ki esas itibariyle arkasında bu yaşadığımız hızlı iklim değişikliği faktörü belirleyici.”
Sohbet ilerledikçe Benlisoy bu kavramla ilgili fikir ayrılıklarını, insanın jeolojik failliği üzerine odaklanmanın iklim krizini konuşurken neden olduğu sıkıntıları anlatıyor ve ekofaşist söylemlere, ekofaşizme dair tartışmalara da odaklanıyor.
İklim adaleti, cezasız kalan çevre suçları...
Hukukçu Deniz Bayram ise iklim krizine kesişimsellik merceğinden bakarak kadınların, mültecilerin, çocukların, çalışanların çevre sorunlarından nasıl etkilendiğine değindikten sonra iklim adaleti kavramını masaya yatırıyor ve cezasız kalan çevre suçlarını, buna karşı yürütülen mücadeleleri dünyanın dört bir yanında süren farklı davalardan, örgütlenmelerden, hukuki süreçlerden örnekler/bilgiler vererek aktarıyor:
“Türk Ceza Kanunu'nda çevre suçu çok kısıtlı düzenlenmiş. Sadece atıkların hukuka aykırı bir şekilde havaya, toprağa, denize, suya karışması sonucunda ortaya çıkan bir çevre suçundan bahsediyor. Ama çevre suçu aslında çok daha geniş bir alan ve ben açıkçası -bu iklim krizi, felaketler, işte çevresel krizler, ekolojik krizler adını ne koyarsak koyalım- bugün gelinen durumda özellikle uluslararası alanda ya da farklı yetki yerlerinde, farklı ülkelerde çevre suçlarına ilişkin ceza hukuku düzenlemelerinin birazcık daha olumluya gittiğini düşünüyorum. […] Örneğin 2016 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi bir politika metni -geniş çaplı ağır ihlal teşkil eden ve uluslararası toplumu endişeye düşüren çevre suçlarıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin dava seçme ve soruşturma önceliği veren bir politika metni- yayınladı. Örneğin bu gerçekten tarihsel bir olay çünkü bugün 2016 yılına kadar acaba uluslararası bir çevre suçu tanımlanabilir mi tartışmaları vardı.”
İyi Günde Kötü Günde podcast serisi
Programının sonuna doğru ilerlerken konuklar iklim kriziyle mücadele ederken ortaklaşmanın nasıl mümkün olabileceğini tartışıyorlar ve antroposen bölümü, önceki programlarda olduğu gibi konukların, bir arada yaşam hayallerini ve temennilerini aktarmalarıyla son buluyor.
İyi Günde Kötü Günde yazı dizisi
1 - Aile: İyi günde kötü günde... / Alev Özkazanç
2 - Cezasızlık varken, bir arada yaşamak mümkün mü?
3 - Korku siyaseti ve sinema / Fırat Yücel
4 - Nefret neyle yıkanır? / Rober Koptaş
5 - Yaratıcılık ve müzik: İyi günde kötü günde / Mustafa Avcı
6 - “Kesinlikle istenmeyen kişiler olduğumuzu biliyoruz” / Hale Gönültaş
7 - Geçmişin hayaletleri, bugünün bekçileri / Özgür Sevgi Göral
8 - Bize yalan söylediler / Nazan Özcan
Spotify
ApplePodcast
YouTube
(SO/NÖ)