Hafıza Merkezi Berlin ve IPS İletişim Vakfı/bianet’in hazırladığı on bölümlük podcast serisi İyi Günde Kötü Günde “Arkadaşlık” bölümüyle sona eriyor.
TIKLAYIN - "İyi günde kötü günde" bir arada yaşamak
"İyi Günde Kötü Günde" podcast serisi, Hafıza Merkezi Berlin ve IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü bir proje kapsamında hazırlanıyor. Projenin koordinatörleri Hafıza Merkezi Berlin’den Özlem Kaya ve IPS İletişim Vakfı’ndan Öznur Subaşı. Proje danışmanı Özgür Sevgi Göral, proje editörü ise Müge Karahan.
Son bölümün konukları Hafıza Merkezi Berlin’in kurucularından, Çatlak Zemin ekibinden feminist aktivist Özlem Kaya ve HDP Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran.
Feminist hareket içinde "arkadaşlık"
Özlem Kaya, arkadaşlığı evlilik veya ebeveynlik vesilesiyle kurulan aile ilişkilerinden farklı olarak net sınırları olmayan, tören ve kutlamalarla ilan edilmeyen, hukuku olan ama hukuki bir tanımı olmayan ilişki biçimi olarak tanımlıyor. Özlem Kaya, arkadaşlığın farklı türlerine, cinsiyetli haline de atıfta bulunarak konuşmasını sürdürüyor ve kendi deneyiminden yola çıkarak feminist hareket içinde arkadaşlıkla yoldaşlığın ayrışıp ayrışmadığını, kız kardeşlik kavramının nerede durduğunu ve arkadaşlık ilişkileri açısından ne anlam ifade ettiğini, bu kavramın nasıl bir dönüşüme uğradığını da anlatıyor.
Bilhassa kadınların arkadaşlık ilişkileri ve buna dair değerlendirmeler üzerinde durulan programda Kaya, kadınlar arası arkadaşlık ilişkilerine dair şunları aktarıyor:
“Arkadaşlık kavramı başta söylediğim gibi biraz daha kamusal alanda kurulan bir ilişki türünü tanımladığı düşünüldüğü için kadınları o kamusalın dışında konumlandıran ve dışarıda bırakan koca bir tarih yazımı var. […] Ama tabii ki kadınlar, biz tarih boyunca farklı şekillerde arkadaşlık kuruyoruz. Bu arkadaşlıklarımız sayesinde kendi seçtiklerimizle ilişkiler kuruyoruz, değişiyoruz, dönüşüyoruz. Çoğunlukla aile içinde -önce içine doğdukları, sonra evlilik bağıyla dahil oldukları, olmak zorunda bırakıldıkları aileler içinde- yaşamak zorunda kaldıkları için öncelikle aile içindeki diğer kadınlarla kuzenlerle, kız kardeşler, görümceler, teyzelerle arkadaşlık ilişkisi kuruyor mesela kadınlar.”
Politik zeminde "arkadaşlık"
Ayşe Acar Başaran da kadınlar arası ilişkilerin değiştiren, dönüştüren, güçlendiren etkisinden bahsetmenin ve kadınlarla kurulan ilişkilerin hep bir adım ötede olduğunu vurgulamanın yanı sıra arkadaşlık ilişkisinin politik zeminde ne gibi alanlar açtığı üzerinde duruyor:
"Bizim açımızdan politik zemindeki arkadaşlık, yoldaşlık ilişkisi biraz aslında iki tarafa da sorumluluk yükleyen […] birbirini de güçlendiren, sorumluluk, karşılıklı sorumluluk yükleyen, belki dönem dönem en ağır eleştirileri de birbirine yapma görevi de yükleyen bir ilişkilenme biçimi. Sadece bir araya gelip siyaset yapmaktan öte hepimizin birbirine karşı sorumlu olmasını da ifade eden bir ilişkilenme biçimi yoldaş olmak, işte belki arkadaş olmak, beraber olabilmek.”
İyi Günde Kötü Günde podcast serisi
Önceki programlarda olduğu gibi arkadaşlık bölümünün sonunda da konuklara, bir arada yaşam hayalleri, temennileri soruluyor ve serinin son bölümü Ayşe Acar Başaran’ın yol arkadaşlarıyla özgür günlerde buluşma hayali ve inancıyla bitiyor:
“Yol arkadaşlarımızla uzun bir yol yürüyoruz. Bir kısmı cezaevinde, bir kısmı sürgünde, belki bir kısmı şu anda yaşamıyor ama en nihayetinde bütün yol arkadaşlarımızın hayali olan özgür günlerde buluşacağımıza inanıyorum.”
İyi Günde Kötü Günde yazı dizisi
1 - Aile: İyi günde kötü günde... / Alev Özkazanç
2 - Cezasızlık varken, bir arada yaşamak mümkün mü?
3 - Korku siyaseti ve sinema / Fırat Yücel
4 - Nefret neyle yıkanır? / Rober Koptaş
5 - Yaratıcılık ve müzik: İyi günde kötü günde / Mustafa Avcı
6 - “Kesinlikle istenmeyen kişiler olduğumuzu biliyoruz” / Hale Gönültaş
7 - Geçmişin hayaletleri, bugünün bekçileri / Özgür Sevgi Göral
8 - Bize yalan söylediler / Nazan Özcan
9 - Hayvanlar bizim çocuğumuz mu?
İyi Günde Kötü Günde’nin “arkadaşlık” bölümünü aşağıdaki podcast platformlarından dinleyebilirsiniz.
Spotify
ApplePodcast
YouTube
(SO/NÖ)