Çeşitli baro ve hayvan hakları savunucusu avukatları, işkence ile öldürülen köpek görüntülerinin ortaya çıktığı Konya Belediyesi'ne bağlı Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne giderek ortak basın açıklaması yaptı.
Avukatlar, Beykoz Bakımevi ile birlikte "pilot bölge" olarak gösterilen Konya Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırı olduğunu ve barınak adı altında "toplama kampı"na dönüştürüldüğünü söylediler.
Köpeklerin yaşam alanlarından koparılarak barınaklara götürülmesinin hukuka ve hayvanların doğasına aykırı olduğunu söyleyen avukatlar, buna izin vermeyeceklerini açıkladılar.
"Kısırlaştırma, rehabilite ve sahiplendirme"
Açıklama özetle şöyle:
"Yasadan üstün talimat, söylem, 'pilot proje' yoktur. Aslında hayvanlar için 'iyi barınak' gibi bir kavram da yok. Barınak adı altında, tıpkı Konya Bakımevindeki vahşetin yaşandığı gibi ölüm kampları var. Köpeklerin barınak olarak adlandırılan yerlere toplu halde kapatılması, bu hayvanların doğasına ve hukuka aykırıdır.
"Hayvanların, yasaya aykırı şekilde uyuşturucu tüfeklerle vurularak, boyunlarına geçirilen boğma halatlı sopalarla yerlerde sürüklenerek toplatılmasına, yaşam alanlarından koparılarak toplama kamplarına götürülmesine izin vermeyeceğiz.
"Bakımevlerinin hiçbir şekilde denetlenmediğinin yaşanan son olayla ortaya çıkması karşısında, bu tecrit yerlerinin tehlikeden kaçabilecekleri, kendilerini koruyabilecekleri, bu mekanların sokaklardan daha güvenli olacağı söylemlerini kabul etmek mümkün değil. Olması gereken yasaya uygun şekilde hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması ve alındıkları ortama geri bırakılması."
Avukatlar yaptıkları basın açıklamasında, son dönemde sokak hayvanlarına karşı artan provakatif hareketlerin belediyelerin görevlerini başarılı bir şekilde yönetememesinden kaynaklandığını söyledi.
"Son dönemlerde bazı vatandaşların samimi, bir kesimin ise aksi şekilde provakatif olarak sokak hayvanlarından rahatsız olmasının temel sebebi belediyelerin kısırlaştırma, rehabilite ve sonrasında sahiplendirme görevlerini layıkıyla yerine getirmeyişi. Sorun köpeklerin sokakta insanlarla bir arada olması değil, sorun belediyelerin bu süreci gayretle, istekle ve başarıyla yönetememelerinden kaynaklanmaktadır."
"Sorumlular yargılanmalı"
Avukatlar, sorumluluğun yalnızca iki personelde olamayacağını söyleyerek, tüm yetkilerinin yargılanması gerektiğini ve kanuna aykırı yaşam ortamı kuran tüm bakımevleri ile ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini söylediler.
"Belediye başkanının, veteriner hekimlerin, denetim yükümlülüğünü yerine getirmeyen Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin tamamı yargılanmalı, kanunu yok sayan ve kanunda yer almayan doğal yaşam ortamlarını kuran, derhal serbest bırakılması gereken hayvanları halen tutan tüm bakımevleri ile ilgili derhal soruşturma başlatılmalıdır."
(EO/AÖ)