İstanbul Üniversitesi’nde “Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk Zorunlu Ders Yapılsın” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. Kısa zamanda destek gören kampanya, geleceğin yargı mensuplarının öğrenci iken bu dersi almalarının önemini vurguluyor. Toplanan imzalar İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı'na iletilecek.
Kadın olmanın karşılığının “rıza gösterdiği”, “ses çıkarmadığı” ve zaten “hak etmiş” olduğu için her an maruz kaldığı erkek şiddetiyle yaşamaya “alışmak” olduğu Türkiye’de kadına yönelik şiddet her gün artmakta. Sokakta, okulda, işyerinde, evde yani kısacası her yerde artış gösteren şiddete karşı pek çok yargı sürecinde öne sürülen “iyi hal” ve “tahrik” indirimleri ise hepimizin malumu…
Erkek egemen ideolojinin yeniden üretimini ve pekiştirilmesini sağlayan mekanizmalardan biri olarak hukuk, caydırıcı olmak bir yana teşvik edici bir konumda cinsiyet eşitsizliğini beslemektedir. Cinsiyet eşitsizliğini pekiştirici bu hukuki uygulamalara karşı, geleceğin yargı mensuplarının eğitim sürecinde toplumsal cinsiyet dersi almaları için başlatılan kampanyanın metni ise şöyle:
“Ülkemizde her gün kadın cinayetleri, trans cinayetleri, ayrımcılığa uğrayan lgbti bireylerin intihar haberleri yer aldığını hepimiz bilmekteyiz. Yargı kararlarına göz gezdirdiğimizde tecavüzcülere, kadın katillerine verilen iyi hal indirimlerinden hepimiz haberdarız.
"Sadece kadın olduğumuz için sadece LGBTİ olduğumuz için uğradığımız ayrımcılıktan haberdarız. Toplumun her köşesine, işinden evine sokağından meclisine işlemiş kadın/erkek cinsiyet rollerinin bu durumun nedeni olduğundan da haberdarız.
"Hukukun eril bir dili olduğunu biliyoruz. Gelecekteki yargı muhataplarının vereceği kararların değişebilmesi için bugün bu dersin daha öğrenciyken verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne bu dersin konulması teklif edildiğinde yeterli amfi olmadığı için reddedilmiştir ancak bu dersin gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda bu gerekçenin yerinde olmadığı aşikârdır. Lütfen bu imza kampanyasının yayılmasına ve dekanlığın sesimizi duyup kararını gözden geçirmesine yardımcı olun.”
Kampanyaya destek vermek için tıklayın. (TO/HK)