İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) araştırma görevlilerinden oluşan e-posta grubunda bölüm kurulunu toplamayan mimarlık bölümü hakkında “duyarlılık” çağrısı yapan Araş. Gör. Ceyda Sungur için açılan disiplin soruşturmasında kınama cezası verildi.
İşe iade davasını kazanmasından dört ay sonra görevlendirilmesi yapılan Araş. Gör. Dr. Hüseyin Mercan’ın da TÜBİTAK bursunu kullanmak için yurtdışında görevlendirilmesi yapılmıyor.
İTÜ Asistan Dayanışması, asistanların karşı karşıya kaldığı bu son iki örneği “İTÜ’nün mobbing ile imtihanı” başlıklı açıklamayla duyurdu.
İşten atılan asistanların mahkeme kararlarının lehine sonuçlanmasıyla işe geri döndüklerini hatırlatan İTÜ Asistan Dayanışması, “Mahkeme kararları aleyhine sonuçlanınca, araştırma görevlileri üzerinde sindirme ve yıldırma girişimine başlayan Rektörlük, bundan da sonuç alamayınca bölüm ve fakülteler üzerindeki baskıyı arttırdı” dedi. Yaşananları bu baskıyla bağlantılı olarak yorumladı.
Dayanışma, “mobbing” olarak tanımladığı uygulamalar ile ilgili hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu.
E-posta’ya kınama
Ceyda Sungur hakkında disiplin soruşturmasına açılmasına neden olan e-posta, bir araştırma görevlisinin 33/a kadrosuna başvurusunda Mimarlık Bölüm Kurulu toplanması talebinin bölüm başkanlığınca reddedilmesiyle ilgiliydi.
Sungur’un araştırma görevlilerinden oluşan mail grubuna attığı mailinde konuyu bölüm başkanıyla görüşmek ve kurulun bu gündemle toplanması için çağrı yer almıştı.
Mimarlık Fakültesi Dekanlığı "Araştırma görevlilerini mail yoluyla provoke etmek suretiyle bir grup öğretim elemanının Mimarlık Bölüm Başkanlığı'na toplu olarak gidişini sağlama" gerekçesiyle disiplin soruşturması açtı.
Soruşturmaya karşı öğrenciler ve asistanlar Sungur ile dayanışma içinde olmuş, Sungur’un da yönetim kurulu üyesi olduğu TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Rektör Mehmet Karaca ile görüşme yapmıştı.
ŞPO, görüşme sonrası yaptığı duyuruda Rektör Karaca’nın “Sungur hakkında yürütülen soruşturmada “Dekanlıktan kendisine ve iletilecek cezalandırma istemine onay vermeyeceğini” söylediğini duyurmuştu.
Rektör Karaca’nın sözünde durmadığını söyleyen İTÜ Asistan Dayanışması “Verdiği söz hatırlatılınca da ‘hukuku uyguladığını’ ve ‘kararın yönetim kuruluna ait olduğunu’ söyledi” dedi.
İşe iade dört ay sonra, görevlendirme hala yok
İTÜ’de asistanlar 2012 yılından beri işten atılmalara karşı mücadele ediyordı. İşe iade için açtıkları davalarda da mahkeme asistanlardan yana oldu. Ancak Rektörlük, Sinem Öztürk, Aykut Kılıç, Taylan Hüseyin Mercan hakkında Eylül 2014’e dek yapması gereken işe iadeleri Ocak 2015’te uyguladı.
Atamasının yapılmadığı dönemde Rektörlük önünde çadır kurarak tepki gösteren Mercan şimdi de yurtdışı görevlendirilmesinin yapılmaması ile karşı karşıya.
Mercan, TÜBİTAK 2219 - Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında sunduğu çalışma önerisini kabul etti ve 12 ay süreli burs hakkı kazandı.
Almanya’da bulunan GFZ (German Research Centre for Geosciences) ev sahipliğinde, Avrupa Birliği Horizon 2020 kapsamındaki bir projede çalışmak üzere 1 Aralık 2014 Münih’e gitti.
İşe iade işlemi gerçekleştirilmesine karar verilince prosedürleri gerçekleştirmek üzere geri dönmek zorunda kalan Mercan’ın 15 Ocak 2015 tarihinde 33/a kadrosunda işe iadesi yapıldı. 16 Ocak’ta İnşaat Fakültesi Dekanlığı’na söz konusu TÜBİTAK bursunu kullanmak üzere yurt dışı görevlendirmesi için başvurdu, ancak henüz bir cevap alamadı.
Mercan’ın kazandığı TÜBİTAK bursunun kullanım hakkı Haziran 2015’te dolacak. Mercan, Münih’te zorlukla bulup kiraladığı evden ayrılmak zorunda kaldı, vize süresi sona erdi ve gideceği enstitüden dördüncü kez davet mektubu istemek durumunda kaldı. (BK)