Doğa Koleji’nin İTÜ Vakfı’na devriyle ilgili süreç yaklaşık bir aydır tamamlanmadı. Son olarak Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, İTÜ’ye devir işlemlerinin durdurulduğu, İTÜ’nün masadan kalktığı ve Doğa Koleji’ne kayyım atandığı iddiasını gündeme getirdi.
bianet’in ulaştığı İTÜ kaynakları, “Yakın zamanda bir açıklama yapılacak. Devrin durdurulduğu ya da kayyım iddiaları doğru değil” dedi.
Öte yandan İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, Doğa Kolejinin sahibi olan Asist Öğretim Kurumları Anonim Şirketi'nde devir işlemi dün gerçekleşti, bugün de tescillendi. İTÜ Geliştirme Vakfı Başkanı olan Serhat Özeren, Asist Öğretim Kurumları'nın Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
TIKLAYIN-Doğa'dan Beklenen Açıklama Yapılmadı; Veliler Okul Önünde Toplanıyor
"İnşaat sektörü batınca okul krize girdi"
Doğa Koleji'nde yaşanan gelişmeleri başından itibaren takip eden öğretmenler, çalışanlar ve velilerle birçok kez görüşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ise süreci bianet'e değerlendirdi.
Doğa Koleji'nin sahibi Vedat Saçaklıoğlu'nun eğitimden elde ettiği geliri inşaat sektörüne yatırdığını söyleyen Kaya, şöyle devam etti:
"Saçaklıoğlu ailesi buradan kazandığı parayı inşaata yatırıyor. İnşaat sektörü batınca okulda da krize girdi. Okulun borcu 1 milyar 69 milyon, bu borcun büyük bölümü Ataşehir'deki merkez bina satılarak ödenebilir.
"Sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor"
“Saçaklıoğlu ailesinin inşaat sektöründeki ortağı Kadir Topbaş'ın damadı. Bu nedenle amaç okulu kurtarmak değil, kendi sermaye gruplarının kurtarmak.
“Doğa Koleji'ni şubelerine ayrı ayrı satın almak isteyen çok fazla iş insanı var. Fakat bu insanlara satmak yerine İTÜ Vakfı'na satma yoluna başvurdular.
“İTÜ burada paravan olarak kullanıyor. İTÜ'ye satıldı denilerek, farklı sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor. Çocukların geleceği resmen sermayeye peşkeş çekiliyor.
TIKLAYIN-Özel Okul Krizinde Söz Çocuklarda: Bugün Yine Berbat Bir Gün...
"İTÜ Vakfı'nın okul satın alacak parası yok"
“Ayrıca İTÜ'nün de İTÜ Vakfı'nın da bu okulu satın alacak parası yok. Zaten İTÜ ile İTÜ Vakfı'da bir birinden farklı. İTÜ Vakfı da bu satın alma işlemine itiraz ediyor. Çünkü böyle bir deneyime bilgiye sahip değiller ve de paraları da yok. Bu nedenle dikkat ederseniz son zamanlarda İTÜ Vakfı denilmiyor, İTÜ diye söz ediliyor.
"İTÜ rektörünün görev süresi yakında doluyor bu yükün altına da iktidara yaranmak için girdiğini düşünüyorum. Fakat esas karar mekanizması İTÜ Vakfı mütevelli heyetidir ve onlar da itiraz ediyor. Ayrıca Maarif Vakfı, kapatılan FETÖ okullarını satın almıştı, aynı şey Doğa Koleji için de yapılabilirdi.
"Erdoğan duruma müdahale etmeli"
“Ortada muğlak hala netliğe kavuşturulmayan bir durum var. Veliler, ikinci dönem nereye kime kayıt yaptıracaklarını bilmiyorlar. 82 bin öğrenci, on binlerce öğretmen ve çalışan aylardır mağdur ediliyor. Durum ticari olduğu için bir an önce Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan duruma müdahale etmeli.”
TIKLAYIN-"Öğrencilerimin Korku Dolu Bakışlarını Gördüm; Bırakıp Gidemem"
"'Bilinmeyen' borçlar ortaya çıktı"
İnşaat sektöründe yer alan ve Doğa Koleji’ni üç yıl önce satın alan Vedat Saçaklıoğlu, 1 milyar 69 milyon borcu ödeyemeyince okulun devri için arayışlara girildi. Bu arayışta birçok devlet ve özel üniversitenin kapısı çalındı. Son olarak İTÜ, Doğa Koleji’ni devralması için ikna edildi.
Vakıfbank, Ziraat Bankası, Denizbank ve Garanti Bankası‘nın masada olduğu toplantılara ilişkin üniversite kaynakları, “bilinmeyen” borçların ortaya çıktığını ve işlerin görünenden daha karışık olduğu bilgisini paylaştı. Üniversitenin de bu nedenle açıklama yapmaktan çekindiği ancak yakın zamanda öğretmenlerin ödemelerini yapacakları ifade edildi.
Doğa Koleji hakkında
124 kampüs, 82 bin öğrenci ve 13 bin 500 personeliyle Türkiye ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük okul zinciri olan Doğa Koleji Urfalı eski bir eğitimci ve dershaneci Fethi Şimşek, tarafından 2001 yılında kuruldu. Şimşek, Doğa Okulları'nın yüzde 80'ini 2011 yılında yabancı sermayeden oluşan Turkven Yatırım Fonu'na sattı. Şimşek, 2016'ta ise kendisine ve Turkven'e ait hisselerin yüzde 100'ünün Metal Yapı Konut markasıyla inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Ömer Saçaklıoğlu'na sattı. Küçük yaşta ticaretle uğraşmaya başlayan Saçaklıoğlu, kuyumculuk, gaz, tekstil ve inşaat sektörlerine el atmıştır. Ayrıca Metal Yapı Konut A.Ş.'nin kurucusu olup yönetim kurulu üyesidir. Metal Yapı Konut olarak 1 milyar doların üzerinde inşaat yatırımı yapmıştır. (RT)