İTÜ Meclisi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca’nın “demokrasi" karnesini açıkladı.
Buna göre; Karaca göreve geldiği Ağustos 2012 tarihinden bu yana İTÜ’de 218 disiplin soruşturması açıldı. Soruşturmalar sonucu bir öğrenciye iki yıl, beş kişiye yarıyıl, bir kişiye bir ay, dört kişiye bir hafta uzaklaştırması verildi. Geri kalan 207 soruşturmanın en az 122’si uyarı ve kınama cezası ile sonuçlandı.
Soruşturma nedenleri: “Gezi eylemlerine katılmak”, “mail atmak”, “afiş asmak”, “kantin boykotu yapmak”, “ücretsiz çay dağıtmak”, “usulsüz kontenjanı protesto etmek”, “dart oynamak”, “fidan dikmek”, “okulun huzurunu bozmak”, “iş bırakma eylemi yapmak”, "bir şeyler asmak", “mizahi yazılar”dı.
İTÜ’de soruşturma ve ceza dosyası
İTÜ Meclisi’nin hazırladığı dosyada öne çıkan soruşturmalar ve cezalar şöyle:
Rektörlük işgali ( Mart 2013): İTÜ’de işten atılan arkadaşlarının görevlerine iade edilmesini isteyen araştırma görevlileri, öğrenciler ve akademisyenler rektörlük binasını işgal etti. Eyleme katılan yaklaşık 60 kişinin evine “uyarı” mektubu gönderildi.
GDO’lu pirinç (Mayıs 2013): GDO’lu pirinç araştırması yapan ve raporda olumsuz görüş yazan bir öğretim görevlisi açığa alındı. İTÜ Rektörlüğü çalışmadan çekildiklerini ilan etti.
Gezi’de hayatını kaybedenler için fidan dikimi (Kasım 2013): Gezi’de hayatını kaybedenler için İTÜ öğrencileri tarafından dikilen fidanların sökülmesi sonucu rektörle görüşmek isteyen yedi kişiye dört saat içinde soruşturma açıldı. Soruşturmada ilginç yanı ise İTÜ’nün resmi internet sitesinden olayın üç saat sonrasında soruşturma açılacağı ilan edilmesiydi. Soruşturmayı protesto etmek için yemekhanede üzerinde Tayyip Erdoğan, Egemen Bağış ve Mehmet Karaca’nın fotoğrafının bulunduğu dartla oyun oynayanlara da soruşturma açıldı.
Gezi eylemlerine katılma (Aralık2013): Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesi ile evine baskın yapılarak gözaltına alınan öğrenci hakkında İTÜ yönetimi de eylemlere katıldığı gerekçesiyle soruşturma açtı.
Kantin Boykotu (Aralık 2013): Karaca, o göreve gelmeden önce alınan kantinlerin özel şirketlerce işletmesini durduran kararı iptal ederek kantin işletmesini özel firmaya verdi. Kantinlerin yükselen fiyatları ve niteliksizliğine karşı alternatif kantin boykotları yapıldı. Boykot yapan ve alternatif kantin kuran sekiz kişi hakkında “okulda izinsiz yiyecek ve içecek satmak” gerekçesi ile soruşturma açıldı. Bir tanesi uyarı cezasıyla sonuçlandı ve öğrenci soruşturma komisyonunca tehdit edildi.
Kadın eylemine katılmak (2013): Bir öğrenciye üniversite dışındaki kadın eylemine katıldığı için soruşturma açıldı.
Yemekhaneye resim asmak (Aralık 2013): Üniversiteliler “rektörün servislerle ilgili yolsuzluk yaptığı” yönünde yemekhanede açıklama yapacakları sırada özel güvenlik görevlileri saldırdı. Tepkiler sonucu güvenlik görevlileri buradan ayrıldı. Üniversite yönetimi üç öğrenciye “yemekhaneye resim asmak”, üç öğrenciye de güvenliği darp etmekten soruşturma açtı.
Afiş sökme: AKP gençliği üyesi olduğu söylenen kişilerin Maslak Kampüsü yemekhanesindeki afişleri sökmesine tepki gösteren dört öğrenciye soruşturma açıldı.
Mizahi yazılar: ODTÜ’ye destek fidanlarının sökülmesine tepki olarak üniversiteliler okul çevresine mizahi yazılar yazan dört öğrenciye soruşturma açıldı.
Dart oynamak (Ocak 2014): “Dart oynadıkları” gerekçesi ile 10 kişiye soruşturma açıldı. Bir öğrenciye bir hafta uzaklaştırma cezası verildi.
Newroz kutlamasına polis saldırısı (Mart 2014): Newroz kutlamaları sonrasında okula çevik kuvvet ve TOMA girdi. 46 öğrenciye soruşturma açıldı. Bir kişiye iki yarıyıl uzaklaştırma, bir kişiye bir yarıyıl uzaklaştırma, bir kişiye bir hafta uzaklaştırma, 18 kişiye kınama ve 25 kişiye uyarı cezası verildi.
Kontenjan protestosu (Eylül 2014): Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun kızının usülsüz bir biçimde İTÜ’ye alındığına yönelik iddialar üzerine protesto gerçekleştiren ve İTÜ Merkezi Derslik Binası’nda Enver Aysever, Ahmet Şık’ın katılımı ile yapılan etkinlik nedeniyle 15 öğrenciye ve iki asistana soruşturma açıldı. Bir kişiye bir ay uzaklaştırma, bir kişiye bir hafta uzaklaştırma, dokuz kişiye kınama ve altı kişiye uyarı cezası verildi.
Saldırıya uğrayana soruşturma (Ocak 2015): Ülkü ocaklarından olduğu söylenen kişilerin yemekhanede öğrencilere saldırması ve iki öğrencinin yaralanmasının ardından saldırıya uğrayan 28 öğrenciye ve saldıran üç kişiye soruşturma açıldı.
Afiş asmaya uzaklaştırma cezası (Ocak 2015): Afiş astıkları ve masa açtıkları gerekçesiyle güvenliklerin saldırdığı yedi kişiye soruşturma açıldı. Dört öğrenciye birer dönem uzaklaştırma cezası ;üç kişiye de uyarı cezası verildi.
Asistanlara soruşturmalar
Karaca’nın göreve gelmesinin ardından İTÜ’de asistanların işten çıkarılmaya başladığını hatırlatan İTÜ Meclisi asistanlara açılan soruşturmaları da şöyle sıraladı:
* Mimarlık Fakültesi’nde afiş astığı gerekçesi ile şimdiye kadar iki asistana soruşturma açıldı.
* Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde bir araştırma görevlisine okulun “huzurunu bozmak”tan disiplin soruşturması açıldı.
* ''Mail atarak'' fakülte asistanlarını provoke ettiği gerekçesi ile bir asistana soruşturma açıldı.
* Asistanların iş bırakma eyleminden en az 13 asistana soruşturma açıldı. (BK)
* * İTÜ Meclisi, pek çok üniversitede olduğu gibi İTÜ'de de Gezi eylemlerinden sonra düzenlenen forumlar sonucu kuruldu. Herkese açık olan Meclis’te daha çok öğrenciler yer alsa da öğretim elemanları da var. Okulda yaşanan sorunlara çözüm bulmaya çalışan açık forumlarla devam eden bir dayanışma ağı.
*** Fotoğraf: 13 Ocak 2014 / İstanbul Teknik Üniversitesi'nde son bir buçuk ayda 42. soruşturma "izinsiz afiş ve bildiri asmak" gerekçesi ile bir araştırma görevlisine açıllması sonucu, asistanın savunma yapacağı gün gerçekleşen protesto.