İstanbul Teknik Üniversitesi’nde son bir buçuk ayda 42. soruşturma “izinsiz afiş ve bildiri asmak” gerekçesi ile bir araştırma görevlisine açıldı. Soruşturmalar, bugün asistanın savunma yapacağı rektörlük binası önünde “İzinsiz afiş”lerle protesto edildi.
Hakkında soruşturma açılan Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde görevli araştırma görevlisi Burak U. bianet’e İTÜ’deki soruşturmalar sürecini anlattı.
“Bu bir demokrasi sorunu” diyen Burak U. öğrenciler ve araştırma görevlileri ile, gelinen noktayı okula, kamusal alana sahip çıkma, ifade özgürlüğü bağlamında değerlendirdiklerini söyledi. Bu durum karşısında da kamusal alana sahip çıkma ve eleştirel düşüncenin, tartışma ortamının nasıl yaratılıp fikir paylaşımının nasıl sağlanabileceğine birlikte karar verme ve bunları uygulamanın yollarını aradıklarını belirtti.
Kolektifler: Dört yıldaki soruşturmanın dört katı açıldı
İTÜ Öğrenci Kolektifleri, İTÜ’de son dört yılda açılan soruşturmaların dört katının son bir buçuk ayda açıldığını, soruşturmaların uyarı ve kınamanın yanı sıra bir haftalık okuldan uzaklaştırma gibi cezalarla sonuçlandığını belirtiyor.
Bunlar arasında Gezi Parkı’na gitmek, yemekhaneye takılan kameraya poşet geçirmek, ODTÜ için dikilen fidanların sökülmesi sonucu rektöre ‘’Ağaç söken, ağaçların oksijenini tüketmesin; suyu hidroliz ederek bu tüpe koyup solunum yapsın’’ diyerek oksijen tüpü hediye etmek istemek, kampüs dışındaki bir kadın eylemine katılmak gibi soruşturmalar var.
42. soruşturmanın nedeni ise 5 Aralık’ta öğrenci ve asistanların üniversitedeki baskı ve hukuksuzluklara karşı serbest kürsü kurdukları eylemin duyuru afişi. Burak U. soruşturmanın koridora afiş asarken Mimarlık Fakültesi dekanının fotoğrafını çekmesi ve kamera kayıtlarıyla rektörlüğe yazı yazmasıyla başladığını anlattı. Bugün de savunma günüydü.
“Diyalog zemini istiyoruz"
Afiş asmanın ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayan araştırma görevlisi “ ‘İzinsiz afiş astın mı?’ diye soracaksanız ben buna cevap vermekten utanç duyarım” diyerek sözlü ifadeyi reddedip yazılı savunma verdiğini ve yaklaşık bir buçuk saat soruşturma komisyonuyla demokrasi, ifade özgürlüğü, akademik özgürlük gibi konuları konuştuklarını anlattı.
“Rektör yardımcısının da orada olması iyi oldu aslında. Bir buçuk senedir asistanlar işten atılıyor. Biz diyalog yollarını ararken afişin bile engellendiği noktaya gelmiş olmamızı konuştuk.
“Ceza alıp almamam önemli değil. Bu bir ifade özgürlüğü, demokrasi sorunu ve ben artık 42. kişiyim.” (BK)
* Fotoğraflar: Asistan Dayanışması / facebook