Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Merkezi'nde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüştü.
.
Kılıçdaroğlu, gündeme dair fikir alışverişinde bulundukları belirterek, görüşmede ittifak gündemi olmadığını belirtti.
“Uygur halkına yapılan zulmü kabul etmiyoruz"
Görüşme sonrası düzenlenen ikili basın toplantısından öne çıkanlar şöyle:
Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
Genel Başkan ve arkadaşları bizi güzel ağırladılar. Türkiye'nin sağlık, ekonomi ve dış politika gibi başlıklardaki sorunlarını konuştuk. DEVA Partisi siyaset dünyamızın yeni yıldızı. Henüz kuruluş aşamasında, umarım en kısa sürede gerekli kongrelerini tamamlayacaklar.
Uygur halkına yapılan zulmü kabul etmiyoruz. Madem bu soruyu sordunuz, MHP'nin Erdoğan'a Çin'e gönderilen mektuba imza atma çağrısı yapması gerekmektedir.
Dostlarımızla neyi kast ettiğimi açıklamıştım. Bu ülkenin çiftçileri, işçileri, esnaflarıyla ittifak yapacağımızı söylemiştik. Bugün sadece ziyarete geldik. Herhangi bir ittifak gündemi olmadı. Bu ancak seçim sathı mailine girersek gündeme gelir. DEVA Partisi ayrı bir parti, biz ayrı bir partiyiz.
Milyonlarca işsiz var
Liyakat: Devlette liyakat sistemi çok önemlidir. İktidarın gündeminde liyakat yok, yandaşlık var. Bu tür insanların o makamlara gelmesi devletin itibarını düşürüyor. Bunun son örneği de GATA'daki o zat.
Ekonomi: Ülke yönetilmiyor. Ülkenin ne halde olduğunu Erdoğan bilmiyor. Erdoğan Saray'da. Erdoğan'la yurt dışından gelen bir yöneticinin fotoğrafı var. Erdoğan'ın onun önünde nasıl eğildiğini görüyorsunuz. Para için eğiliyor. O benim rakibim ama o hali zoruma gidiyor.
Milyonlarca işsiz var. Devleti yönetemiyorlar, dertleri Anayasa Mahkemesi. Gündemi değiştirmeye çalışıyorlar. İstiyorlarsa getirsinler Meclis'e. Bahçeli neden Uygur Türkleri'ni dert edinmiyor? Neden Erdoğan'a o metne imza atması gerektiğini söylemiyor? AYM benim istediğim kararı vermedi, AYM'yi değiştirelim, diyorlar.
“Hükümetin görevi refahı yükseltmek”
Ali Babacan şöyle konuştu:
Baskılar: Türkiye'nin genel sorunlarını ele alıp fikir alışverişinde bulunduk. İfade özgürlüğü bunların en başında geliyor. Demokrasi sandıktan sandığa yürüyen bir süreç değil. Basınla, sivil toplum kuruluşlarıyla yürüyen bir süreç. Maalesef basın ve sivil toplum örgütleri üzerindeki sıkıntılar derinleşiyor. Hukukun üstünlüğü ilkesi izlenmediği zaman bir hukuk devletinden bahsedemiyoruz. Ekonomideki büyük sorunlar devam ediyor. Eğitim ve sağlık sorunları da devam ediyor. Nereden baksak ülkemiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor.
Partimizin kuruluş ve teşkilatlanma süreci hakkında da sayın Genel Başkanı bilgilendirdim. Sayın Genel Başkan hastalık sürecimde beni birkaç defa aradı. Bu konuda da özellikle teşekkür ediyorum.
Hükümetlerin görevi vatandaşlarımıza yokluğa karşı sabretmelerini söylemek değildir. Hükümetlerin görevi halkın refah seviyesini yükseltmektedir.
Zamanından önce seçim olacak
Ekonomi: Eğer konu devlette personel işe almaksa liyakat sistemi esas olmalıdır. Biz mülakatın ortadan kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Ehliyet ve liyakata dayanmayan kamu personel seçiminin ülkeyi çıkmaza götüreceği açık.
Merkez Bankası 1 Ocak'tan itibaren 120 milyar dolarlık döviz müdahalesi var. Para politikası yanlış uygulanırken, kuru belli seviyede tutmaya yönelik bir uygulama. Politika bile diyemiyorum, ekonomi politikasından söz etmek mümkün değil. Kötü yönetimin sonucunda paramızın değer kaybetmesi normal. Faiz arttırımı kurun yükselmesine neden olur, deniyordu. 2 puan faiz arttırmak zorunda kaldılar. İşsizlik bir numaralı bir sorun. Yeni açıklanan enflasyon rakamlarının bir önemi yok. Devletin açıkladığı verilere güven olmazsa istikrar olmaz.
Er ya da geç zamanından önce seçim olacak. Mevcut yönetimin meşruiyetinin devam etmesi mümkün değil. Biz hızlı bir şekilde kendi teşkilatlanmalarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. (EMK)
Fotoğraf: sosyal medya