Fotoğraf: Emek ve Özgürlük İttifakı, 15 Ocak Kartal mitingi
Salı günü, Ankara'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) TBMM Grubu toplantısının ardından bir araya gelen Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) eş başkanları, başkanları ve sözcüleri, cumhurbaşkanlığı seçimi, parlamento seçimi, seçim süreci ve sandık güvenliği gündemlerini görüştü.
Emek ve Özgürlük İttifakı, yaklaşık beş saat süren toplantı sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, "yürütülen tartışmalar neticesinde cumhurbaşkanlığı seçimleri [için] üzerinde uzlaşı sağlanan bir aday belirlemeye prensip olarak karar ver[ildiğini]" duyurdu.
İttifak, "ortak aday" için doğrudan diyalog ve açık müzakere yöntemi ile gerçekleştirilebilecek görüşmelere tümden kapalı olunmadığını da duyurdu.
Açıklamada, "mevcut iktidarı yenilgiye uğratacak, bu rejimin inşasını durduracak, demokratik ve emekten yana bir geleceği kuracak olan ittifak[ın] seçim takvimini de göz önünde bulundurarak halkımızı seçeneksiz bırakm[adığı]" vurgulandı.
Aday yakında açıklanıyor
Emek ve Özgürlük İttifakı "İlkelere dayalı olarak belirle[necek]" adayın adını "en geniş emek ve demokrasi güçleriyle sürdürülen müzakereler ve çalışan mekanizmaları[nın] varacağı netice ışığında" kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu.
TBMM üyelikleri için uygun
formüller üzerinde çalışılacak
İttifak "Emek ve Özgürlük İttifakı'nın renkli, çoğulcu ve dinamik yapısını Meclis'te en geniş biçimde temsil edecek ve seçimlerden güçlü bir biçimde çıkacak formüller üzerindeki çalışmaların sürdürülmesi konusunda" kararlı olduğunu da açıkladı.
Seçim ve sandık
güvenliği de gündemde
Bileşenler, ittifakın, "grev yasaklarının, siyasi yasakların, her alanda uygulanan baskının ve şiddetin artarak devam ettiği bir atmosferde [...] tüm toplum kesimleriyle sürdürdüğü" ortak çalışmaları "hızlandırarak büyütme ve genişletme kararı" aldığını da duyurdu.
Arka plan
25 Ağustos 2022'de "Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) temsilcileri TİP'in ev sahipliğinde İstanbul'da yaptı[kları] toplantı[nın] başarıyla sonuçlan[dığını]" duyurmuş ve "Emek ve Özgürlük İttifakı"nın "Eylül ayı sonunda kitlesel bir halk buluşması ve en geniş demokrasi güçleriyle birlikte" ilan edileceğini haber vermişlerdi.
İttifak, 24 Eylül 2022'de İstanbul Haliç Kongre merkezindeki toplantıda "Kuruluş Deklarasyonu"nu açıkladı.
TIKLAYIN-Emek ve Özgürlük İttifakı Deklarasyonu açıklandı
İttifak bileşenleri deklarasyonlarında "Türkiye halkları[nın] ayrımcılığa, nefret söylemine, kutuplaşmaya, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasına sıkışmış bir egemen siyasete mahkûm [olmadığını]" vurgulayan Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri hedeflerinin merkezine "Tek Adam Yönetimi"ne son vermeyi koyduklarını duyurdular.
"İçinden geçtiğimiz bu olağanüstü süreçte ekonomik ve politik acil görevlerin gerçekleşmesi için hedeflediğimiz ittifak, sömürülen ve ezilen bütün halk kitlelerinin ittifakıdır. İşçilerin, emekçilerin, yoksulların, kadınların, gençlerin, doğa ve insan hakları savunucularının dayanışması ve ittifakıdır. Ortak, güçlü ve kararlı bir mücadele zeminidir.
Ekonomiden siyasete birçok alanda Cumhur İttifakı'nın yarattığı yıkımı durdurmak, Tek Adam Yönetimi'ni sonlandırmak, halkın çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek, demokratik hak ve özgürlükler temelinde bir değişim ve dönüşümün gerçekleşmesini sağlamak önümüzdeki dönemin acil görevidir."
Emek ve Özgürlük İttifakı, kendisinin "yeni dönemin belirleyici, etkin bir gücü de olmak zorunda" olduğunu belirten ittifak, "halkın acil ekonomik taleplerinin elde edilmesi ve demokratikleşme yolundaki [...] yürüyüşün[ün] uğrak yerlerinden biri olan seçimler[den] halkı kazanımla çıkmaya motive etmek ve seçim güvenliği için bütün tedbirleri alma" sorumluluğunu da üstleneceğini" duyurmuştu.
(AEK)