* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
İstanbul Tabip Odası (İTO), Maraş merkezli depremlerin altıncı gününde bölgede temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği birinci basamak sağlık hizmetlerinin kurulması gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı göreve çağıran Oda, bölgedeki salgın hastalıklara dair uyarıda bulunduğu açıklamasında şöyle dedi:
"Sayın Fahrettin Koca, sizi acilen sorumluluğunuzu yerine getirmeye çağırıyoruz. Depremin ağır yıkıma neden olduğu bölgelerde temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği uygun birinci basamak sağlık birimlerinin kurulması gerekiyor.
"Şimdiden önlem alınamazsa salgın hastalıkların başlaması an meselesi. Acilen yıkımın olduğu yerleşimlere ulaşılabilir konumda birinci basamak sağlık hizmet ve ilaç temin merkezlerinin açılması gerekiyor."
Sayın @drfahrettinkoca sizi acilen sorumluluğunuzu yerine getirmeye çağırıyoruz. Depremin ağır yıkıma neden olduğu bölgelerde temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği uygun birinci basamak sağlık birimlerinin kurulması gerekiyor. @saglikbakanligi
— İstanbul Tabip Odası (@istabip) February 11, 2023
Oda, daha önce de benzer çağrılarda bulunmuş; ancak Bakanlıktan yanıt alamamıştı.
TTB'den bilgi notu
Türk Tabipleri Birliği (TTB) de bugün yayımladığı "6 Şubat 2023 Depremi Bilgi Notu - 8" başlıklı notta, deprem bölgesindeki olası salgın hastalıklara karşı şöyle dedi:
"Depremin ilk günlerinde en önemli ölüm ve hastalık nedenleri travmalardır. Ancak yaşanan afetin oluşturduğu, barınma, beslenme, hijyen ve sanitasyon sorunları, sağlıklı içme suyu elde edememesi ve sağlık hizmetine ulaşamaması gibi durumlar, bulaşıcı hastalık salgınları için zemin hazırlar. Elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapının zarar görmesi özellikle su ve besin kaynaklı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırmaktadır.
"Ayrıca deprem sonrası kalabalık yaşamın sürdürüldüğü geçici yerleşim yerlerinde bulaşıcı hastalık riski yüksektir ve ciddi salgınlar görülebilir. 6 Şubat 2023 depremi düşünüldüğünde ve mevsimin soğuk oluşu, barınma ve beslenme koşulları, temel sağlık hizmetlerindeki olası aksamalar bir arada değerlendirildiğinde akut solunum yolu enfeksiyonları (Influenza, SARS CoV-2, streptokok enfeksiyonları vb.), kızamık, temas ile bulaşan hastalıklar (Uyuz, bit, mantar vb.) ve ishalli hastalıkların görülme olasılığı yüksektir.
Öneriler
TTB'nin salgın hastalıklara karşı alınması gerektiğini söylediği öneriler ise şöyle:
- Uygun geçici barınma koşullarının sağlanması
- Uygun beslenme koşullarının oluşturulması
- Temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği uygun birinci basamak sağlık birimlerinin kurulması,
- Rutin bağışıklama hizmetlerine başlanması
- Gebe, kadın ve kız çocuklarının acil üreme sağlığı hizmetlerine erişiminin sağlanması
- Etkilenen kişi sayısı ve özelliklerinin saptanarak kayıt altına alınması bu kişilerin gereksinin duyduğu sağlık hizmetinin sunulması
- Temiz ve güvenli su sağlanması, atıklar, çöpler, tuvaletler, hayvan ölülerinin uygun şekilde toplanması ve zararsız hale getirilmesi ile ilgili çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini gerçekleştirebilmek için ilgili kurumlar ile işbirliği içinde çalışılması
- Maske tedariki ve kullanımının önerilmesi
- Dezenfektan temini ve dağıtımı
(TY)