Cumartesi Anneleri / İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 657. buluşmalarında 22 yıl önce gözaltında kaybedilen Düzgün Tekin’in akıbeti soruldu.
Oturma eyleminde 26 yıldır oğlu Hüseyin Toraman’ı arayan ve üç gün önce hayatını kaybeden baba Ali Rıza Toraman da anıldı, "Rahat uyu Ali Rıza amca Hüseyin'i aramaktan vazgeçmeyeceğiz" denildi.
Buluşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Pervin Buldan ve Hüda Kaya da katıldı.
Hüda Kaya da yaptığı konuşmada Ali Rıza Toraman’ı andı:
“Cumartesi annelerimiz, babalarımız meydanlarda mücadele vererek son nefeslerini vermeye devam ediyorlar. Bunlardan biri de Hüseyin Toraman'ın sevgili babası. Onu da kaybetmiş bulunuyoruz. Bizler burada cumartesi insanlarımızın kayıpları hepimizin kayıpları.”
“Kendisini takip eden aracın plakasını yazıp eve bıraktı”
Cumartesi Anneleri / İnsanları 21 yaşında kaybedilen Düzgün Tekin’in yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştılar:
“Sosyalist kimliğiyle bilinen 21 yaşındaki Düzgün Tekin, sendikal mücadelenin içerisindeydi; DİSK Tekstil-İş Sendikası 2 No'lu Şube delegesiydi.
“Ailesine bir haftadır polis tarafından takip edildiğini söyleyerek, kendisini takip eden araçlardan birinin plakasının 34 F 6676 olduğunu kağıda yazarak eve bıraktı.
“Evdekiler de içinde sivil giyimli şahısların bulunduğu bir otomobilin günlerdir evlerinin önünde beklediğini gördü.
“Düzgün Tekin 21 Ekim 1995 tarihinde, İstanbul Güneşli Evren Mahallesi'ndeki akrabasının evinden Bayrampaşa'daki işyerine gitmek için çıktı. Bir daha kendisinden haber alınamadı. O günden sonra evin önünde bekleyen otomobil de bir daha gelmedi.
“Düzgün Tekin'in ailesi avukatlarıyla birlikte tüm resmi kurumlara başvurdu. Ancak sonuç alınamadı
“İtirafçı, Tekin’in gömüldüğü yeri söyledi”
“Olaydan 18 ay kadar sonra, JİTEM'le bağlantılı itirafçı Kasım Açık, Düzgün Tekin ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Basına da yansıyan itiraflarda Açık, Düzgün Tekin'in kendisinin de içinde bulunduğu itirafçılar, polis memurları ve askerlerden oluşan JİTEM birimi tarafından sorgulanarak öldürüldüğünü söyledi.
“Düzgün Tekin'in bedeninin de Edirne yakınlarındaki askeri alan içinde bulunan Çadırkent çöplüğüne gömdüklerini anlattı.
“Düzgün'ün eşkal bilgilerini ve üzerindeki giysilerini tarif eden Kasım Açık, olay yeri ile ilgili bir kroki de çizdi.
“Göstermelik arama yapıldı”
“Bu gelişme üzerine 27 Mayıs 1997’de arama faaliyetinde bulunmak için Düzgün'ün ailesi, arkadaşları ve insan hakları savunucuları Çadırkent'e gitti.
“Ailenin ve avukatların tüm ısrarlı taleplerine rağmen yetkililer göstermelik bir arama çalışması yaptı ve sonuç alınamadı.
“Kasım Açık'ın itirafları kendi el yazısı ve imzası ile savcılığa verilse de etkin bir soruşturma yürütülmedi.
“Bugüne kadar yetkili makamlardan Düzgün Tekin'in akıbetine yönelik hiçbir açıklama yapılmadı, hukuk işletilmedi ve dosya cezasızlık zincirinin bir halkasına dönüştürüldü.” (EKN)