Üsküdar’daki Fethi Paşa Korusu’nda Cengiz İnşaat'a satılan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün yanmasına yol açan yangınla ilgili itfaiye raporunda yangına neden olabilecek bir unsur rastlanmadığı yer aldı.
Birgün Gazetesi’nden Olgu Kundakçı’nın haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Anadolu Yakası İtfaiye Müdürlüğü raporu 28 Haziran’daki yangından üç gün sonra hazırladı.
1 Temmuz tarihli rapora göre köşkte yangına neden olabilecek elektrik bağlantısı yok.
Yangın sebebi belirsiz
Yanan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’ne itfaiye müdahale etmeden önce “köşkün alevli surette yanmakta olduğu ve yangının ormanlık alana sirayet ettiği” belirtilen raporda olayın çıkış sebebiyle ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Olay yerine ulaşıldığında, yangın sebebi ile çatısı tamamen çöken, ikinci kat dahili alevli surette yanan metruk köşke dahilden müdahale imkânı olmadığından, hariçten ve binanın tüm cephelerine müdahale edilerek, 45 dakika içerisinde yangın kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları başlamıştır.
“Ayrıca ormana sirayeti önlemek için yerden müdahale edilirken hava desteği de alınmış ve sirayet önlemiştir. Yapılan araştırmada metruk köşke elektirk bağlantısı olmadığı tarafımızdan tespit edilmiş, köşkün tamamen yanması nedeniyle yangın çıkışına sebep olacak herhangi bir unsura rastlanmadığından çıkış sebebi tarafımızca tespit edilememiştir.”
Tamamen yandı
Raporda köşkün son durumu “ahşap köşk tamamen, köşk çevresindeki çam ağaçları kısmen yanmaktan dolayı zarar görmüştür” şeklinde yer aldı. Köşkteki zararın bilirkişiler tarafından tespit edilmesi uygun görüldü.
Cengiz İnşaat tarafından satın alınarak restorasyonu planlanan köşkün sigortasız olması ise dikkat çekti. Tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü, İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 8 Ocak 2002’de yıkılmadan korunması gereken 1. grup kültür varlığı olarak tescillenmişti.(BK)
Fethi Paşa Korusu ve Hüseyin Avni Paşa KöşküAnadolu yakasının Boğaz kıyısında bulunan ve bu bölgenin oksijen deposu olarak bilinen Fethi Paşa Korusu, Sultantepe semtinin İstanbul Boğazı'nı gören sırtlarından başlayıp, Kuzguncuk Tepesi ve Paşalimanı'nın üst kısımlarına doğru uzanıyor. Koru, ismini II. Mahmud ve I. Abdülhamid dönemlerinde valilik, elçilik ve nazırlık yapan Tophane Müşiri Fethi Ahmet Paşa'dan alıyor. Koru, Fethi Ahmet Paşa'nın 1858 yılında ölümünden sonra varisleri arasında paylaşılmasının ardından 1960-1980 yılları arasında kaderine terk edildiği için bakımsız bir görünüme bürünmüş, Paşanın varislerinden Avukat Şevket Mocan, kendi hissesini 1958 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine devretmişti. Koruda at kestanesi, saplı meşe, akdut, Trabzon hurması, yalancı akasya, dişbudak, yeşil kartopu, Japon kadife çamları, erguvan ağacı, kermes meşesi, defne, sakız ağacı, sedir ve gümüş ıhlamur bulunuyor. Hüseyin Avni Paşa Köşkü ise korudaki iki köşkten biri. Köşk 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazi ile birlikte yüzde 65'ini TMSF, yüzde 35'ini ise özelden olmak üzere 2013 yılında Cengiz İnşaat'a satılmıştı. Cumhuriyet'inhaberine göre 8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında satış bedeli "0" (sıfır) yazıyordu. |