Hapis cezasının yasalardan çıkarılmasını savunan uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, gelişmeden memnun olduğunu açıkladı.
İtalya mahkemeleri, daha önce gazetecileri iftira gerekçesiyle hapis cezalarına mahkum etmişti.
"Hapis cezası demokrasilere yakışmaz"
İtalya Meclis Başkanı Marcello Pera' ya mektup gönderen RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, "Metinde, gazetecilere meslekten men yetkisinin hakimlere verilmesi kaygı uyandırıyor. Ancak, iftiraya hapis cezasının kaldırılması İtalya'da basın özgürlüğü için gerçek bir zafer" dedi.
RSF mektubunda, "Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tavsiye kararlarına aykırı olan bu tür cezalar, demokratik rejimlerde kabul edilemezler" denildi.
Ménard, "gerçekdışı haber" iddiasıyla daha önce mahkum olan gazetecilerin durumunun yeniden ele alınabilmesi için Meclise yasayı bir an önce oylaması çağrısı yaptı.
Yürürlükteki yasada iftira için verilen para cezalarının sınırlandırılmadığını belirten RSF, yasa tasarısı ile bunlara azami 5 bin Euro'luk bir sınırlama getirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
Hakim "Uyarı" ve "yasak" isteyecek
Düzenleme ile hakimlere, iftira nedeniyle bir kez mahkum olan gazetecilere uyarı ve benzeri cezalar verilmesini yetkili gazeteci örgütlerinden isteme yetkisi de veriyor.
Hakim, sabıkalı olması durumunda, yetkili gazeteci örgütlerine başvurmaksızın gazetecinin, 6 ay mesleki yasak getirebilecek.
Meclis, bütün bu düzenlemelerin İnternet gazeteciliğini de kapsayıp kapmamasına da karar verecek.
2001'den bu yana gazeteci Stefano Surace'nin 2 yıl; Raffaele Jannuzzi'nin 2,5 yıl ve Massimiliano Melilli'nin 1,5 yıl hapse mahkum edildiğini hatırlatan RSF, yargı süreçleri sürdüğünden bu gazetecilerin hiç birinin şimdiye kadar tutuklanmadığını bildirdi. (EÖ/YS)