Görsel: Yasak koyan İtalya da göçmenlerin biyometrik verilerini izinsiz toplamakla eleştiriliyor/edri.org
Bir sohbet robotunun hükümet kararıyla engellendiği ilk örnek İtalya'da gerçekleşti. İtalya veri koruma kurulu yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geçici olarak yasakladı.
New York Times'ın haberine göre, yasağın gerekçesi, ChatGPT'nin üreticisi Kaliforniya'da yerleşik OpenAI şirketinin kullanıcılardan yasaya aykırı olarak kişisel veri toplaması ve ve küçüklerin yasadışı verilere maruz kalmasını önlemeye yardımcı olacak bir yaş doğrulama sistemine sahip olmaması.
OpenAI konuyla ilgili yorumda bulunmadı.
Ancak İtalya'daki bir kullanıcının mahremiyet kaygısıyla İtalya'da yasaklanıp yasaklanmayacağını sorduğu ChatGPT "endişeye mahal yok" yanıtını verdi. Sohbet robotu kendisi için, "İnternet bağlantısı olduğu sürece dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilen bir yapay zeka dil modeliyim" dedi.
ChatGPT bianet muhabirinin sorusunu da benzer biçimde yanıtladı:
"Ben bir yapay zeka modeliyim ve herhangi bir ülkede yasaklanmam mümkün değil. Ayrıca, benim kullanımım genellikle İnternet tabanlıdır ve dünya genelinde erişilebilirim. Ancak, bazı ülkelerde veya bölgelerde bazı web sitelerine erişim kısıtlamaları olabilir, bu nedenle erişim konusunda belirli kısıtlamalar veya engeller olabilir. Ancak, yine de herhangi bir ülkenin beni yasakladığına dair bir bilgiye sahip değilim."
İtalya, mahremiyet kaygısıyla ChatGPT'yi yasaklayan ilk hükümet olmakla birlikte Çin, Kuzey Kore, Rusya ve İran OpenAI'ye erişimi çoktan yasaklamış olduğu için bu ülkelerde de hizmet kullanılamıyor.
İtalya'nın kararı, ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi sonrasında yapay zeka geliştiricilerin karşı karşıya kalabilecekleri yeni engeller konusunda fikir veriyor. Program, makale taslağı hazırlama, insan benzeri konuşmalara katılma ve bilgisayar kodu yazma gibi daha karmaşık görevlerin üstesinden gelme yeteneğiyle kullanıcıları cezbetse de yanlış bilgilerin yayılması, işsizliğe neden olabilme potansiyeli ve topluma yönelik daha büyük çaplı riskler konusunda da alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Bu hafta başında aralarında SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk, Apple kurucularından Steve Wozniak, 2020 ABD Cumhurbaşkanlığı adaylarından, iş insanı Andrew Yang, Atom Bilimcileri Bülteni Başkanı Rachel Bronson'un da olduğu bini aşkın teknoloji lideri ve araştırmacı, güvenlik politikalarının uygulanabilmesi için en ileri yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine yönelik bir moratoryum çağrısında bulundular. Teknolojinin etik kullanımına odaklanmış hak savunculuğu kurumu AI ve Dijital Politika Merkezi, ABD Federal Ticaret Komisyonu'ndan OpenAI'nın ChatGPT'nin yeni ticari sürümlerini yayınlamasına engel olmasını istedi.
İtalya'da düzenleyici kuruluş OpenAI'ye, şirket ek bilgileri teslim edene kadar ülkedeki internet kullanıcılarının ChatGPT'ye erişmesini engelleyeceğini bildirdi. Şirkete, ürünün geleceğine ilişkin nihai karar öncesinde ajansa gerçekleştirilebilir maddi çözümler sunması için 20 gün tanındı.
Düzenleyici kuruluş, yasağı bazı mahrem konuşmaları ve bazı kullanıcıların kişisel hesap ayrıntılarını ortaya döken 20 Mart'ta gerçekleşen bir veri ihlaliyle ilişkilendirdi. Ajans, OpenAI'nin 20 milyon avroya (yaklaşık 400 milyon TL) ya da dünya çapındaki yıllık gelirinin yüzde 4'ü kadar para cezasına çarptırılabileceğini söyledi.
(AEK)