* Fotoğraf: Engin Akyurt / Pixabay
İtalya'nın kuzeyindeki beş bölgede devam eden sıcak hava dalgası ve yetersiz yağışlar sebebiyle olağanüstü hal ilan edildi.
İngiltere'nin The Guardian gazetesinin haberine göre, İtalya Bakanlar Kurulu ülkenin kuzeyindeki Friuli-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardy, Piedmont ve Veneto bölgelerinde 31 Aralık 2022'ye kadar yürürlükte kalmak üzere olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
İtalya yarımadasının en geniş su rezervlerinden biri olan Po nehrini de etkileyen kuraklığın devam ettiği günlerde alınan bu karara göre ayrıca söz konusu bölgelerde yaşayan ve kuraklıktan etkilenen kişilerin zararını karşılamak için 36,5 milyon Euro'luk bir "acil durum fonu" devreye girecek. Bu, mevcut kurla yaklaşık 640 milyon Türk Lirası (TL) demek.
Sıcak hava dalgasının normalden daha erken başladığı ifade edilen ülkenin özellikle kuzey bölgeleri kuraklığın etkisi altında. Po nehri de son 70 yıldaki en kötü kuraklık koşulları ile karşı karşıya. Po nehrinin sağladığı su, çoğunlukla bölgedeki çiftçilerce kullanılıyor.
Bu bağlamda ilan edilen OHAL, "kamu güvenliğini ve kayıpların tazminini sağlamak ve bölgedeki kişilerin normal yaşam koşullarına sahip olmasına yardımcı olmak için olağanüstü yollar ve güçler" sağlıyor.
İtalya'nın en büyük tarım sendikası Coldiretti'nin verilerine göre, söz konusu kuraklık koşulları ülkedeki tarımsal üretimin yüzde 30'dan fazlasını ve Po vadisindeki çiftliklerin yarısından fazlasını tehdit ediyor. Po vadisi aynı zamanda "Parma jambonu"nun üretildiği yer olarak biliniyor.
Bölgedeki Maggiore ve Garda göllerinin su seviyeleri mevsim normallerinin altında seyrederken, ülkenin güneyindeki ve başkent Roma'nın içinden geçen Tiber Nehrindeki su seviyeleri de düşmüş durumda.
Bölgedeki kuraklık karşısında pek çok belediye de bir dizi kısıtlama yoluna gitti. Yaklaşık yarım milyon insanın yaşadığı Verona şehrinde içme suyu kullanımı vesikaya başlandı. Milan'da ise şehirde dekoratif amaçla bulunan çeşmelerin kapatılmasına karar verildi.
Kuraklığın bir diğer sonucu da hidroelektrik santrallerdeki enerji üretimindeki düşüş olarak ortaya çıktı. Ülkenin çoğunlukla dağlık olan kuzeyindeki hidroelektrik santrallerin ürettiği enerji İtalya çapında üretilen enerjinin neredeyse yüzde 20'sine tekabül ediyordu.
Söz konusu OHAL kararı ise bir gün önce en az yedi kişinin hayatını kaybettiği, Alpler'de yaşanan buzul kopmasının ardından geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan İtalya Başbakanı Mario Draghi de söz konusu olayın "şüphesiz" küresel ısınma ile ilgili olduğunu söylemişti. (SD)