İtalya'da içişleri bakanlığının suçla mücadele gerekçesiyle Roman çocukların parmak izlerini toplama önerisi muhalefet tarafından "ırkçılık ve çocuklara yönelik ayrımcılık" olarak eleştiriliyor.
Silvio Berlusconi'nin başında olduğu hükümetin göç karşıtı söylemi, "göçebe" olarak nitelenen Romanları suç olaylarıyla özdeşleştiriyor.
İtalya'da, çoğu Doğu Avrupa ülkelerinden göç etmiş en az 160 bin Roman'ın yaşadığı tahmin ediliyor.
Göçmen karşıtı Kuzey Ligi partisi üyesi olan İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Romanların yaşadığı kamplarında yapılacak sayımların "ülkede yaşama hakkı olanların daha iyi koşullara kavuşmasını, diğerlerinin de geldikleri yere geri gönderilmesini sağlayacağını" söyledi.
Göçmen karşıtı politikalar
Parlamentoda konuşan Maroni, sayımın "parmak izi alınmasını da içerdiğini; dilencilik gibi olayları önlemek için çocukların da buna dahil edileceğini" anlattı.
Halen ülkede oturma izni için başvuran bazı göçmenlerden parmak izi alınıyor ama Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelenler ve çocuklar bunun dışında.
Bilimsel olmayan bir kamuoyu yoklamasında halkın da bu öneriyi desteklediği ortaya çıktı. Milan'ın muhafazakar valisi de destek verdi.
Fakat ocakta çöken merkez-sol koalisyonun aile bakanı Rosy Bindi, "uygulamanın Roman çocukları suçlu olarak damgalayacağını" söyledi. "Her ne kadar reddetseler de, bu öneri etnik kökene göre kayıt tutmak demek."
Maroni'nin sunduğu taslak, çocukları dilenciliğe zorlamanın hapisle cezalandırılmasını da öngörüyor. Ayrıca, yasa dışı göçün de hapisle cezalandırılmasını, sınırdışı süreçlerinin hızlanmasını ve suç işleyen göçmenlere daha ağır cezalar verilmesini de içeriyor.
AP'de eleştiriler
Konu 8 Temmuz'da Avrupa Parlamentosu'nda da tartışıldı. Bazı milletvekilleri uygulamanın Avrupa Birliği'nin temel ilkelerinin ihlaline, özellikle de ırk ayrımcılığına yol açabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.
İtalya dışişleri bakanlığıysa tasarının anayasanın yanı sıra AB hukukuyla da uyum içinde olmasını sağlayacaklarını belirtti.(EÜ/EZÖ)