* Fotoğraf: Mustafa Kamacı / Anadolu Ajansı (AA)
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (5 Temmuz) Ankara'daki Cumhurbaşkanlığında bir araya geldi.
10 yıl sonra ilk defa düzenlenen Türkiye-İtalya 3. Hükümetlerarası Zirvesi kapsamında başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, iki ülke arasında 9 işbirliği anlaşması imzalandığı duyuruldu. Zirvenin ardından ayrıca ortak bir bildiri yayımlandı.
Erdoğan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında basın mensuplarına konuşan İtalya Başbakanı Mario Draghi, görüşme sırasında kadın hakları konusunun da gündeme geldiğini söyledi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Draghi, "Erdoğan'a 'İstanbul Sözleşmesi'ne katılım konusunda telkinde bulundum... Çevreye, göçmenlere, iklime ve biyoçeşitliliğe hassasiyetle yaklaşmamız gerekiyor" dedi.
Draghi, Mart 2021'de yaptığı bir konuşmada da Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını "vahim bir geri adım" olarak tanımlamıştı.
Draghi, "Kadınların şiddetten korunması ve genel olarak tüm ülkelerde insan haklarının savunulması temel bir Avrupa değeridir. Hatta bunun da ötesinde, AB için kimliksel önemde bir değerdir" demişti.
Rusya-Ukrayna savaşı ve tahıl krizi
Zirvenin gündemindeki konulardan biri de Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş ve beraberinde getirdiği tahıl kriziydi.
Ukrayna'da hasat edilen buğdayın dünya pazarına ihracı hedefiyle Karadeniz'de bir "tahıl koridoru" açılması çabalarında Türkiye'nin rolüne de değinen İtalya Başbakanı Draghi, özetle şöyle konuştu:
"Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM'nin üzerinde çalıştığı bir plandan bahsetti. Türkiye'nin burada merkezi bir rolü var. Benim temennim Rusya'nın bu girişime imkan vermesi ve bu sonraki barış müzakerelerine bir açılış yapması.
"Bu plan bir an önce harekete geçmek için çok cesaret vericiydi ama birçok koridorun açılması gerekiyor. Güvenlik koridorunun açılması gerekiyor. Bir grup çalışması gerekiyor ve Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında Türkiye burada merkezi bir rol oynuyor.
"Bu grup gemiler güvenlik içerisinde geçişini gerçekleştirmeli ve Rusların hücumuna uğramamalı; bunların (gemilerin) içerisinde ayrıca silahların da bulunmaması gerekiyor, Rusların istediği de bu.
"Üç taraf (Ukrayna, BM, Türkiye) bu konuda hazır ve Kremlin'in katılımını bekliyor. Bu anlaşma son derece önemli. Daha genel bakış açısıyla da bir genel barışa ulaşmak açısından son derece önemli. Bu bir anlamda sonuca giden birinci adım olacak ve herkesi dahil etmek durumunda. Dünyanın en fakir milyonlarca insanı için önemli, stratejik bir anlam ifade ediyor."
"10 gün içinde neticeye ulaşmaya çalışacağız"
Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da gazetecilerin tahıl sorunu ile ilgili sorusuna yanıt verdi.
Konuyla ilgili hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin yaklaşımlarının önem arz ettiğini belirten Erdoğan, konuyla ilgili özetle şöyle dedi:
"Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz zira bu tahılın ama buğdaydı ama arpaydı ama ayçiçeği yağıydı bunların dünyaya ulaşımı söz konusu.
"Örneğin bizim şu anda bu konularda sıkıntımız yok fakat dünyada sıkıntı var. Özellikle Afrika'da ciddi sıkıntı söz konusu ve bizler bu konuda her iki lidere de aracı olmaya ve bunu Birleşmiş Milletler çatısı altında Sayın Guterres ile de görüşmek suretiyle devam ettirelim istiyoruz. Bir hafta 10 gün içerisinde bu görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız."
Samp-T hava koruma sistemi konusunda ise Erdoğan, "Bir an önce imza safhasına gelelim istiyoruz çünkü bizim sistemlerimiz içinde büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı. Erdoğan, bu konuda Draghi ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile "mutabakat içinde olunduğunu" söyledi. (SD)