Son dönemde bu yollarda Afrika ülkelerinden İtalya kıyılarına gelen göçmen oranın yüzde 2,4'ten 32,4'e çıktığını bildiren İtalya İçişleri Bakanlığı, bu artışı, geçen Ekim ayında, İspanya'nın Ceuta ve de Melilla Sınırları'nda göçmenlerin şiddetle bastırılması, buna karşılık göçmenlerin Avrupa'ya gitmek için artık İspanya'yı değil İtalya'yı tercih etmelerine bağlıyor.
İçişleri Bakanı Beppe Pisanu, 29 Aralık'ta yaptığı açıklamada, bu iki sınırın çifte dikenli telle korunmaya başlanmasının, göçlerin Libya üzerinde İtalya'ya kaymasına neden olduğunu açıkladı.
İtalya, Fas'a endişesini aktardı
Açıklamanın ertesi gününde ise, İtalya'nın Fas Büyükelçisi Tacettin Baddou, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, kendisine "İtalya hükümetinin derin endişeleri ile bu konuda her iki ülke arasında işbirliğine gidilmesi konusundaki talep" bir kez daha aktarıldı.
Le Monde gazetesinden Salvatore Aloïse'nin haberine göre, sınırdışı edilen göçmenlerin yeniden kabulü ilişkin anlaşma, altı yıldır yürürlüğe girmeyi bekliyor.
Yıllardır bu meseleyi ikili anlaşmalarla çözen İtalya, artık sorunun Avrupa ölçeğinde hallolmasını bekliyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, 31 Aralık'ta La Stampa gazetesine verdiği demeçte, Avrupa'da bu konuda ortak bir strateji bulunması gerektiğini savunarak, şöyle dedi :
"Sadece Fas, Libya ve Cezayir ile varılan anlaşmaların koordinasyonunda değil, Akdeniz'de donanma denetimlerinin organizasyonunda hükümetler yetki almamıza izin vermemeliler."
2005 yılında, toplam 23 bin göçmen İtalya kıyılarına geldi. Bu, 2004'e göre 10 bin kişilik bir artışa işaret ediyor. İtalya yetkilileri, bu durumun kitlesel bir göçün habercisi olmasından endişe ediyor. Bakanlık raporlarına göre, Sahra altı Afrikası'nda yüz binlerce göçmen Avrupa'ya geçebilmek için fırsat bekliyor.
Göçmenler "yasal" geliyor, "yasadışı" kalıyor
İtalya İçişleri Bakanlığı'nın bu istatistiklerini değerlendiren Le Monde gazetesi, deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerin genel tablo itibariyle marjinal olduğunu, Avrupa'ya geçmek için bu yola başvuranların oranının yüzde 14 olduğunu, yüzde 29'unun ya kamyon ya da trenle Avrupa'ya giriş yaptığını yazdı.
Göçmenlerin yüzde 67'sinin ise bu ülkeye ilk olarak yasal yollardan geldiklerini, ardından ise burada yasadışı şekillerde kalmaya başladıkları belirtiliyor.
İtalya'nın sınır dışı uygulamaları nadiren başvurduğu, 2005'te gözaltına alınan 120 bin kişiden sadece yüzde 10'unun sınırdışı edildiği de haberde yer aldı. (EÖ)