"İşveren, çalışanları için cinsel tacize karşı önlem almanın yanında psikolojik tacize karşı da önlem almak zorunda tutulmalı" diyen avukat Ayşe Altıparmak psikolojik tacizin (mobbing) iş hukukunda tanımlanması çabasını sevindirici bir gelişme olarak niteledi.
Borçlar Kanunu tasarısının "işçinin kişiliğinin korunması" başlıklı maddesinde, cinsel tacizle ilgili hükmü genişletilerek psikolojik taciz (mobbing) de eklendi.
Tasarısının TBMM'de, Adalet Komisyonu'nda görüşülmesine devam ediliyor.
"Mobbing de kişilik haklarını ihlaldir"
AKP’li Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya’nın hazırladığı önergeyle yeniden yazılan hüküm şöyle diyor:
"İşveren, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu nevi tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür."
Maddenin gerekçesindeyse "Cinsel tacizin yanında mobbing de kişilik değerlerini ihlal eden sebepler kategorisinde sayılmıştır" deniyor.
Yargıtay mobbing davasında emsal karar vermişti
Geçen Temmuz'da Tülin Yıldırım'ın mobbing'e uğradığı gerekçesiyle Jeoloji Mühendisleri Odası'na (JMO) karşı açtığı davada, Yargıtay 9. Dairesi Yıldırım'ı haklı bulup tazminata hükmetmiş ve işe iadesine karar vermişti.
Yıldırım'ın avukatı Altıparmak kararın emsal olduğunu, kararla iş hukukunda mobbing'in yer alacağını söylemişti. Avukat Altparmak tasarıdaki değişikliğe ilişkinse "Eğer gerçekleşirse Yargıtay'ın kararı yasalarla onaylanmış olacak" dedi.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kılıçoğlu da "Gerçekten mutlu olduk. Mobbing, Fransız hukukunda bağımsız bir madde olarak var ve 1997’den beri Alman Federal Mahkemesi’nin kararlarına da girmiştir. Günümüz çalışma hukukunda vazgeçilmez bir kavramdır. Kanunlarımızda bunu görmek son derece sevindirici" diye konuştu.
Mobbing'e karşı ne yapabilirim?
Altıparmak'ın mobbing'e uğradığını düşünenlere önerileriyse şöyleydi:
Üstlere iletin: "Mobbing'i genellikle amirler yapıyor. Bunu kurum içinde disiplin soruşturması yürüten bir organ varsa oraya, insan kaynakları bölümlerine veya daha üst yöneticilere bildirin, disiplin soruşturması açılmasını talep edin. Mobbing yapanın iş akdinin feshedilmesi gerekiyor. Yaptırımı olacağını bilirse, bundan çekinir."
Delil toplayın: "Mümkün olduğunca delil toplayın. Mobbing genelde bire bir ortamlarda yapılır. Bu yüzden başkalarının önünde konuşmaya çalışın. Daha çok tanık yaratın."
Yargıtay kararını anımsatın: "İşveren ya da yöneticiler mobbing'den bihaber olabilir, kabul etmek istemeyebilir. Yargıtay'ın bu kararını anımsatın."
Profesyonel destek: "Profesyonel desteğe başvurun. Mobbing'in ruhsal sonuçlarını raporlayın. Çekinmeyin, bu yapanın suçudur. Yıldırım, depresif durumu iş göremez diyen doktor raporuyla belgelemişti."
Yargıya gidin: "Yargı yoluna başvurun. Hukukçulara Yargıtay'ın mobbing kararını anımsatın." (EZÖ)