Kurulun 29 Aralık tarihli, 7-319 sayılı yazısı, uygulamanın "anayasal normlara ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesine aykırı" olduğunu saptıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi bir süredir parmak izi üzerinde kimlik doğrulama sistemini uyguluyor. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası ( TÜM BEL-SEN ), bu uygulamada yürütmenin durdurulması için dava açtı.
Ancak Ankara 12. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Sendika, Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz ediyor.
Karaduman: Davayı olumlu etkilemesini umuyorum
Sendikanın avukatı Sevgi Karaduman, Danışma Masası'nın bağlı olduğu İl İnsan Hakları Kurulu'nun Büyükşehir Belediyesi'ne "uygulamanın hukuki hale getirilmesini telkin edeceğini" söyledi.
Karaduman, bu kararın dava dosyasına da ekleneceğini ve kararı olumlu etkilemesini umduğunu belirtti.
TÜM BEL-SEN Ankara 1 Numaralı Şube Başkanı Yusuf Şenol, İl İnsan Hakları Kurulu'na, işyerinde parmak izi uygulamasıyla ilgili, 24 Haziran 2005'te başvurmuştu.
" İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının Kuruluş, Görev Ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik "e göre, kurullar, "insan hakları ihlali iddiaları ile ilgili başvuruları incelemek ve araştırmak, inceleme ve araştırma sonuçlarını değerlendirmek, ulaşılan sonuçları konusuna göre cumhuriyet savcılıklarına ya da ilgili idari makamlara iletmek ve sonucunu takip etmekle görevli."
AİHS'nin "özel hayatın ve aile hayatının korunması"nı düzenleyen 8. maddesiyse şöyle diyor:
1. Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.
2. Bu hakkın kullanılmasına bir kamu otoritesinin müdahalesi, ancak ulusal güvenlik, kamu emniyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda, zorunlu olan ölçüde ve yasayla öngörülmüş olmak koşuluyla söz konusu olabilir. (TK)