İsviçre parlamentosunda yapılan dördüncü tur oylamalarından sonra Sosyal Demokrat Milletvekili Simonetta Sommaruga'nın meclis tarafından kabineye seçilmesiyle, İsviçre tarihinde ilk kez kabinede kadınlar çoğunluğa geçti.
İsviçre'de federal konsey olarak da bilinen kabinede maliye ve iletişim bakanlarının istifaları sonrasında, yaz başından bu yana iki koltuk boş bulunuyordu.
Parlamentoda yapılan oylama neticesinde, bu koltuklardan birinin sahibi Sosyal Demokrat milletvekili Simonetta Sommaruga olunca, yedi üyeli kabinede kadınların sayısı dörde ulaştı. Parlamentoda boş olan ikinci kabine sandalyesi için oylama yapılacak. 40 yaşındaki Sommaruga, yeni görevine 1 Ekim tarihinde başlayacak.
Oylamanın ardından kürsüye gelerek milletvekilerine seslenen Sommaruga, Almanca, Fransızca ve İtalyanca yaptığı konuşmasında "Birlik içinde yaşamayı sürdürmek için, çoğunluklar, kültürel, dilsel, dini, politik ve diğer her türlü azınlıkların haklarına saygı göstermelidir" dedi.
Kadınlar, 1971'den beri seçme ve seçilme hakkına sahip
İsviçre, Avrupa'da kadınlara seçme ve seçilme hakkını en geç tanıyan ülkelerden biri ve kadınlar, 1971 yılından itibaren genel seçimlere katılabiliyor. Ülkedeki bu gelişme, tarihi bir adım olarak nitelendiriliyor.
İsviçre'nin ilk kadın lideri Ruth Dreifuss ise, zaman içinde siyaset sahnesinde yaşanan bu değişimi şöyle değerlendirdi: "1993'ün Nisan ayında, kabine adayları arasında yalnızca bir kadın vardı. Gerçekten bir ilerleme kaydettik, bu eşitliğin de ötesinde."
Gözlemcilere göre İsviçre'de kadınların siyasette yer alışının hızlanmasının önemli bir nedeni halkın desteğini alan eylemler ve esnek çalışma saatleri. En güçlü milletvekillerinin bile bazıları yarı-zamanlı çalışıyor, bu da kadınların daha rahat biçimde görevlerini gerçekleştirebilmesi anlamına geliyor.
İspanya, Finlandiya, Norveç'te de kadınlar çoğunlukta
Gelişmeler yine de ülkedeki kadın erkek eşitliğini sağlamak için yeterli değil. Parlamentoda kadınların oranı halen dörtte bir ve de diğer gelişmiş ülkelere oranla iş dünyasında üst pozisyonlardaki kadınların oranı çok düşük. Kadınların ortalama maaşları ise erkeklerin çok gerisinde ve kadınlar Avrupa'daki en kısa doğum izinlerine sahip.
Avrupa ülkelerindeki kabinelerin çoğunluğunu kadınların oluşturması sık rastlanır olmasa da, İsviçre bu durumdaki tek ülke değil. İspanya, Finlandiya ve Norveç gibi ülkelerin de kabinelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.
Türkiye'de kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına 1934'te kavuştu. Bugün, 27 bakandan oluşan kabinenin yalnızca iki üyesi kadın: Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf. (EÇ/BB)
* Bu haberi Emir Çelik, BBC, BBC Türkçe, The Guardian ve Euronews haber sitelerinden derleyerek Türkçeleştirdi.