Özel sektörde tam gün çalışan erkeklerin 25 yaşlarına kadar faydalandıkları maaş artışları kadınlara göre çok daha fazla.
Söz konusu maaşlar, 25 ile 30 yaşlar arasında eşitlik gösterirken, 30 yaşından kariyerlerinin sonuna kadar kadınlar, maaşlarında erkeklere göre daha yüksek bir artışla karşılaşıyorlar. Ancak bu artış, kadınların başlangıçta çok düşük olan maaşlarındaki farkı kapatmaya yetmiyor.
Araştırmaya göre, kariyer başlangıcında bu fark, kurum içi (kurum içerisinde değişik görevler talep etme) ve kurum dışı hareketliliğine (kurum değiştirme) başvurması gibi daha ziyade erkeklerin rağbet edebildiği özelliklere bağlanıyor.
İster kadın ister erkek olsun, iş değiştirmeyen kişilerin maaşı kariyerlerinin başlangıcında ancak yüzde 13 oranında artıyor. Kurum içinde başka görevlere getirilen erkeklerin maaş artışı yüzde 16 ile yüzde 21 arasında değişiklik gösteriyor. Şirket değiştiren erkeklerin maaşı ise yüzde 17 ile 24 arasında değişiyor.
Kadınların durumunda, kurum içinde bir göreve getirilseler veya başka kurumda çalışsalar bile daha az iyileşme görülüyor.
Araştırmasını duyuran CEREQ, "Bu tespitler, işverenlerin kadınların en ufak üretime katkısının erkeklere oranla ne kadar olumsuz bir önyargıyla karşıladıklarını savunan varsayımı doğruluyor" açıklaması yaptı.
Kadınların çalışmasının işverenlerce "daha riskli" görülme eğilimi gösterdiğini açıklayan CEREQ, "bunun sonucu olarak kadınların ilk yıllarda daha az ücretlendirilmeleri, bu riski kapatma amacı taşıdığı göze çarpıyor" dedi.
Açıklamada, "Her şey, kadının evlenmesi veya çocuk sahibi olmasının, onun işvereninin güvenini zedelemesine yol açıyormuş gibi yaşanıyor" denildi.
Uzun süre işe gelmeme gibi durumlar yaşandığında işverenler, maaş raporlarına, bunun sağlıklı olup olmadığına bakmadan, kadının evdeki rolüne dair önyargıları dahil ediyorlar.
CEREQ araştırması, kazançların kişilerin evli olmadıklarına göre de değişiklik gösterdiğini ortaya koyuyor. Bekar olanların maaşı, işyeri dışında çalışmayı kabul ettiklerinde aldıkları promosyonla birlikte yüzde 20 artış gösterebiliyorken, evli kadınlar için bu oran yüzde 17 olabiliyor.
CEREQ, "Şüphesiz, kadınların mesleklerinde bir iyileşme yaşamaları için, şirketlerde performans değerlendirme kriterlerinde bir açılıma, hatta yeni bir tanımlamaya gidilmesi gerekiyor" diye de önerdi. (EÖ/EÜ)
(*) lemonde.fr sitesinden Erol Önderoğlu, kısaltarak Türkçeleştirdi.