Kameramanlar Turgut Dedeoğlu ve Ergahi Gülbitti, 2004 yazında, 212 sayılı yasadan kaynaklanan fazla mesai alacakları için şirkete dava açmış, ardından üç ay süreyle İstanbul'da görevlendirildikleri bildirilmiş, bu görevi kabul etmeyeceklerini bildirmelerinin ardından tazminatsız olarak işten çıkarılmışlardı.
Gazeteciler bunun üzerine, Kasım 2004'te dava açmışlardı.
Dedeoğlu, kararın, hakkını arayan gazetecilerin "sürgüne gönderilmesi" uygulamasının önüne geçilmesi açısından bir emsal olduğunu söylüyor. Gazetecinin avukatı Asker Çatak'sa, kararın, "işverene dava açmanın işten atılma gerekçesi olamayacağını" gösterdiğini, bu tür vakalarda çalışanın kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanması açısından da emsal niteliğinde olduğunu söyledi.
Kurumlar iade kararından sonra işe almıyor
Avukat Çatak, Dedeoğlu ve Gülbitti'nin "verilen görevi yapmamaları" nedeniyle işten çıkarıldığını, "Türkiye'de maalesef işverenin verdiği işi yapmamanın hâlâ işten çıkarma için haklı sebep olduğunu" söylüyor.
"Fakat mahkeme, feshi haksız buldu. Şirket Dedeoğlu ve Gülbitti'nin geçici olarak İstanbul'da görevlendirilmesinin gerekçesi olarak 'Ankara'da eleman fazlası, İstanbul'da eleman açığı var' demişti. Oysa işten çıkarılmaların ardından, Ankara'da iki yeni kameramanı işe aldılar."Çatak, şirketin kararı temyiz ederek Yargıtay'a başvurmasını beklediklerini ifade etti.
"Şirket büyük olasılıkla kararı Yargıtay'da temyiz edecek. Karar onanınca biz de işe iade için başvuracağız. Kurum kararını bildirecek. Büyük olasılıkla işe geri almayacaklar. İşe iade kararından sonra, kurumlar çalışanı yeniden işe almıyor, tazminat ödemeyi tercih ediyor."Çatak'ın verdiği bilgiye göre, karar Yargıtay'da onanırsa ve şirket işe alımı reddederse, 4 brüt maaş ceza ve 4 brüt maaş tazminat ödemek zorunda. "Aynı zamanda, ihbar ve kıdem tazminatına da hak kazanıldı" diyen Çatak, bunun emsal niteliğinde olduğunu belirtiyor.
Hakkını arayan gazeteci işsiz kalıyor
bianet'e konuşan ve "Gazeteciler artık sürgüne gönderilemeyecek" diyen Turgut Dedeoğlu, işten atılma ve "sürgün" sürecini şöyle özetledi:
"Fazla mesai ve bayram mesaisi alacaklarımızı istedikten 3 ay sonra, 3 ay süreyle geçici olarak İstanbul'da görevlendirdiğimize dair bir yazı aldık. Kabul etmedik. 20 gün sonra yeniden aynı görevlendirme yazısıyla karşılaştık. Kabul etmediğimize dair yanıt yazımızı ilettikten sonra, tazminatsız olarak, maaşlarımızı dahi alamadan işten çıkarıldık."Dedeoğlu'nun avukatı Çatak da, Türkiye'de hakkını arayan gazetecinin işsiz kaldığını belirtiyor:
"Gazeteci hakkını ararsa, kapı önüne konuyor. İşveren iade kararından sonra işe almıyor. Hakkınızı ararsanız işsiz kalıyorsunuz." (TK)