Yaklaşık altı ay önce Aydın, Sinop ve Urfa' dan yola çıkarak aileleriyle birlikte , Çankaya ilçesine bağlı Mühye köyüne gelen işçiler, burada bir tuğla fabrikasında çalışmaya başladılar. Fabrikanın arkasında bulunan barınaklarda, işverenlerinden aldıkları haftalık 25 er liralık yiyecek parasıyla aileleriyle birlikte yaşayan işçiler, 15 gün önce, işverenlerin, fabrikanın iflasını vererek ortadan kaybolmasıyla köyde "mahsur kaldı".
Su yok, elektrik yok, çocuklar hastalık tehlikesi altında
İşverenlere ulaşma çabaları sonuçsuz kalınca, çalıştıkları süre boyunca hiç maaş alamadıkları için memleketlerine dönemeyen işçiler şimdi, mahsur kaldıkları köyde çocuklarıyla birlikte açlıkla mücadele ediyorlar. Kaldıkları barınakların elektrik ve suyunun da kesik olması nedeniyle, özellikle çocuklar hastalık tehdidiyle karşı karşıya.
Eşi ve altı çocuğuyla Sinop' tan çalışmak üzere gelen Mustafa Kılıçoğlu yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Ben buraya Sinop Durağan' dan geldim. Altı ay Mert Can Tuğla Fabrikasında çalıştım. 15, 20 gün önce sabah fabrikaya gittiğimizde kapıların kilitli olduğunu gördük. Aradık kimseye ulaşamadık. Fabrikanın ortakları Nuran Güneş ve Salim Hayta bize haber vermeden kaçtılar. Şirketin Nato Yolu' nda ofisi olduğunu öğrendik. Oraya da gittik kapalı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.
"Burada her ailenin en az 6-7 bin lira alacağı var. Ben altı çocuğumla geldim buraya. Hepsi perişan. Hasta oldular. Su yok elektrik yok. Köydeki çeşmeden su alıyorduk. Bir gün çocuklar su almaya gittiklerinde, birkaç köylü 'artık buradan su almayın ' demişler. Valilik bize su ve yiyecek yardımı gönderdi ama onlarla da bir yere kadar yaşanır."
Kılıçoğlu ayrıca, Mühye Köyü muhtarı olduğunu söyleyen bir kişinin, valiliğin gönderdiği su yardımını engellemeye çalıştığını iddia ederek "Valilik bize su gönderdi. Suyu getiren şoför köydekilere bizim kaldığımız yeri sormuş. Muhtar olduğunu söyleyen kişi, bizim suyumuzun olduğunu söyleyerek, suyun bize ulaşmasını engellemeye çalışmış" dedi.
Durumun duyulmasından sonra Ankara Valiliği ve Çankaya Belediyesi' nden, işçilerin memleketlerine gönderilmeleri konusunda yardım sözü alındığını öğrendiklerini söyleyen işçiler, şu ana kadar konuyla ilgili herhangi bir somut gelişme olmadığını bildirdi.
İşçilerin mağduriyetine dikkat çekmek üzere 3 Eylül'de Yüksel Caddesi 'nde oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) üyeleri ile işçi ve ailelerinin birlikte gerçekleştirdikleri eylemde, asıl sorumlunun, işçilerin güvencesiz ve kölelik koşullarında çalışmasına sebep olan devlet olduğu vurgulandı. (ÖA/TK)