Şişli, Kadıköy, Gayrettepe ve Göktürk'te bulunan Özel Florence Nightingale Hastaneleri kendilerine çalışmak için başvuranlara "Herhangi bir sendika üyeliğiniz var mı?" diye soruyor. Formda, "bilerek yanlış bilgi verenlerin hiçbir hak iddia edemeden işine son verilebileceği" yazıyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) avukat Necdet Okcan, İş Kanunu'nun 25. maddesine göre iş akdinin feshinin ancak işçinin vasıflarıyla ilgili yanlış bilgi vermesi halinde meşru olduğunu söyledi. "Sendikalı olup olmamak işin vasfıyla ilgili olmadığından açıklanması gerekmez. İşveren bu soruyla anayasada tanınan sendikalı olma hakkına aykırı davranıyor."
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkez üyesi Şükran Doğan da "Özel sektördeki işverenler hakkını arayan çalışan istemiyor" dedi.
"İşverenler rahatça sömürebilecekleri ve istedikleri ücret ve şartlarda çalıştırabilecekleri işçiler istiyor."
Telefonla ulaştığımız Florence Nightingale Hastaneleri İnsan Kaynakları departmanı, bianet'e başvuru formuna bu sorunun konulmasının amacı hakkındaki sorularına cevap vermedi.
"Sendika üyeliği açıklamaya zorlanamaz"
Anayasanın sendikal hakları koruyan 51. maddesi şöyle diyor:
"Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz."
İş hukukun 31. maddesinde de durum çok açık: İşçilerin işe alınmaları, belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri veya belli bir sendikadaki üyeliği muhafaza veya üyelikten istifa etmeleri veya sendikaya girmeleri veya girmemeleri şartına bağlı tutulamaz.
Okcan, "sendika üyesi olduğunu açıklamaya zorlamanın kanunun ihlali olduğunu" söyledi.
"Formun bağlayıcılığı yok"
Bu bilgiyi yazmayan bir işçinin daha sonra sendikalı olduğu ortaya çıkması halinde herhangi bir hukuki bağlayıcılığın bulunmadığını belirten Okcan, "Bu işveren için fesih nedeni olamaz. Olursa da işçi sendikal ayrımcılığa uğradığını söyleyerek işveren hakkında tazminat davası açabilir" dedi.
"Formdaki bu soru nedeniyle hastaneyi Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne şikayet edilebilir ve/veya sendikalı olduğunu bildirip işe alınmaz ya da bildirmediği bu bilgi ortaya çıktığında işine son verilirse tazminat davası açarak 12 aylık brüt maaştan başlayan tazminat davası açabilir."
Doğan da sendikalı olduğu için işine son verilen çalışanların başka kuruluşlarda da iş bulmakta zorlandığını, işverenlerin bu bilgiyi birbirleriyle paylaşarak sendikanın işyerlerinde var olmasının engellemeye çalıştıklarına dikkat çekti.
Florance Nightingale Hastanesi 1993'te Devrimci Sağlık-İş'e üye olan 80'den fazla hemşirenin işine son vermişti.(BÇ)
* Florance Nightingale'e ait iş başvuru formunu görmek için tıklayınız.