28 maddesi görüşülen 127 maddelik tasarının İş Güvencesi Yasası'na tepki niteliği taşıdığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcı ve Eskişehir milletvekili Selvi, demokratik ve sosyal devleti savunan yeni bir iş yasası için sendikalarla birlikte tepkilerini dile getireceklerini vurguladı.
Kocaeli milletvekili Çetin ise, "Tasarıyla kayıt dışı ekonomiye giden tüm kapılar açılıyor, esnek çalışmanın tüm biçimleri getiriliyor, çağlar öncesine dönüş var" dedi.
Milletvekillerinin, tasarıyla ilgili bianet'e değerlendirmeleri şöyle:
Selvi: Yasa, sosyal bunalımı arttırır
Tasarıyı, İş güvencesi Yasası'na karşı bir tepki olarak görüyorum. Türkiye'nin gündemine zamansız bir şekilde getirilen tasarı, işçi-işveren ilişkilerini sağlıklı bir şekilde sürdürme amacı yerine, çalışma barışı bozacak ve sosyal bunalımı arttıracak bir nitelik taşıyor.
Tarafların uzlaşmasına dayanmayan tasarı, daha demokratik, daha çağdaş, sosyal devlet niteliklerine uygun, Türkiye gerçeklerini içeren bir çalışma barışını sağlayacak ve verimi arttıracak bir düzenleme olmalıydı. Ancak hükümet belirli çevrelere söz verdiği için hızla tasarıyı yasalaştırmaya çalışıyor ve tepkileri dikkate almıyor.
Çetin: İşçi, konuşan üretim aracı
Türkiye'nin işsizlik, yolsuzluk ve ekonomideki tıkanma gibi acil olarak çözülmesi gereken sorunları varken AKP, iki aydır Meclis gündemini tıkıyor.
Yasa tasarısı, tam bir güvence getirmeyen İş Güvencesi Yasası'na karşı, kolay yoldan kazanç elde etmeye alışmış, devlet eliyle beslenen, Türkiye'de kazandığını yurtdışına kaçıran ve kayıt dışı çalışan işverenlerin tepkisidir.
Her ekonomik ve siyasal kriz döneminde olduğu gibi, bu dönemin faturası da yine işçilere çıkıyor. Yasayı, milli gelirinden işsizlik oranına kadar benzeşmediğimiz Avrupa'ya uygunluk gerekçesiyle savunamazsınız. Ödünç işçi ilişkisini Avrupa'da bile uygulayan yok.
İşçi tanımının içinden, işyeri ve ücret kavramı çıkaran, temelde esnek çalışmayı model alan tasarıyla AKP; işçiye Roma hukukundaki gibi konuşan üretim aracı olarak bakan bir anlayışı, asırlar önceki çalışma biçimini geri getirmek istiyor.
"Sendikalar ortak tepki vermeliydi"
Başbakan Tayyip Erdoğan, 3 kasım seçimleri öncesi Halis Toprak ve Emin Karamehmet'e verdiği sözleri yerine getirmek için İş Yasası'yla işçileri istismar ediyor. AKP, Meclis'te sayısal çoğunluğunu kullanarak Anayasa'ya aykırı bir tasarıyı geçirmeye çalışıyor.
Angarya çalıştırmayı getiren, insan haklarına aykırı hükümleri olan yasayı ekonomik ve sosyal konseyin toplanarak tartışmayı önermiştik. Ancak CHP'nin en hiç bir önerisi bile kabul görmüyor.
Yasa tasarısına Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) tam destek veriyor, başkanı Meclis'te AKP'lilerle görüşüyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) yaklaşan seçimleri nedeniyle tasarıya konsantre olamadı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) ise sayısal yeterlilik açısından yapacakları belli. Bu üç konfederasyonun bir araya gelip "biz bu yasayı istemiyoruz" diyebilselerdi, AKP, kölelik yasası denilen tasarının bir çok maddesini tartışmaya açabilirdi.(ÖG/BB)