Ankara, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde Tega Mühendislik adlı işyerinde, işveren grevdeki işçinin yerine dışarıdan işçi alıyor, iş yerindeki makineleri taşıyıp başka yerde üretim yapıyor, emekli yarbayların yönetimindeki özel güvenlik görevlileri grevdeki işçilere silahla, bıçakla, copla saldırırken, jandarma ve emniyet seyirci kalıyor.
Tega Mühendislik'te 135 işçi çalışıyor, işçilerin yaklaşık 125’i sendikaya üye. Toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamadığı ve sendikal örgütlenmeye yönelik baskıları engellemek için 7 Şubat’ta ilk kez greve çıkılan iş yerinde yaşananları Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül’e sorduk.
Önce dışarıdan işçi, sonra grevdeki işçilere saldırı
Gülengül’ün verdiği bilgiye göre grevin üçüncü gününde, Tega işvereni dışardan getirdiği 20 işçiyi çalıştırıp grevi kırmaya yönelik tavır aldı.
Gülengül özel güvenlik görevlilerinin grev gözcülerine saldırdığını, iki işçinin yaralandığını, 46’sının yaklaşık 12 saat gözaltında tutulduğunu söyledi ve “Jandarmaysa saldırları seyretti” dedi.
“2822 sayılı grev ve lokavt yasasının 43. maddesine dayanarak Çalışma Bakanlığı’na, Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne, Sincan Kaymakamlığı ve Cumhuriyet Savcılığı’na başvurduk.”
Ancak işveren dışarıdan getirdiği işçi sayısını elliye yükseltti. Salı günüyse (12 Şubat) Gülengül’ün verdiği bilgiye göre sabah işyerinin önünde nöbet tutan grev gözcüsünün, sendika çalışanı Cefa Erdoğan'ın ve sendika işyeri baş temsilcisi Erdal Erdem’in yolu kesilerek, sopa ve coplarla darp edilip, silah çekilerek tehdit edildiler.
Emniyet güçlerinin neden müdahale etmediği hakkında bilgisi olup olmadığını sorduğumuz Gülengül “Catset isimli özel güvenlik şirketinin başında emekli yarbay ve yönetiminde de kendi ekibi var ve jandarma da bu yüzden korkuyor olabilir” dedi.
Savcılığa suç duyurusu
Dün (13 Şubat) Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul milletvekili Ufuk Uras’ın da katılımıyla açıklama yapan sendika, Sincan Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulundu. Avukat Olcay Yanar yasal mücadele sürecini özetledi:
“İşçilere yapılan hakaret, yaralama, silahla tehdit gibi fiili saldırı, grevdeki işçinin yerine başka işçinin çalıştırılması ve işyerindeki dört makinenin taşınıp dışarıda üretime devam edilmesi hakkında şikayetlimizi yaptık; süreci takip ediyoruz. Kaymakamlığa denetlemesi yönünde başvuru yaptık.” (EZÖ/TK)