Festivalde, İsveç filmlerin yanı sıra yabancı filmlerin de yer alacağı 27 filmin program çerçevesinde gösterildiği açıklandı.
"Irkçılığa Karşı Film Günleri"nde, uluslararası festivallerde yer almış ödüllü filmler de yer alıyor. Filmlerle birlikte ırkçılığa karşı seminer, konferans, panel ve workshoplar da programda yer alıyor.
İsveç Irkçılık Karşı Platformu'nun her yıl düzenlediği "Irkçılığa Karşı Film Günleri"nin en büyük özelliği, filmlerin, sinemalarda değil bütün kentte yüksekokul ve liselerin film salonlarında gençler için gösterime sunulması. İzlemek isteyenler ise öğrenci olmak zorunda değil bulundukları bölgedeki okulun ya da aktivite merkezinin etkinliğinden yararlanabiliyor.
"Irkçılığa Karşı Film Günleri"nin bir başka özelliği ise etkinliğin sadece Stockholm'de değil, İsveç'in Göteborg, Malmö, Stockholm ve Lund gibi dört büyük kentinde yıl boyu farklı tarihlerde gerçekleştirilmesi. Bir anlamda ARF ( Anti Rasist Film Centrum-Irkçılık Karşıtı Film Merkezi) nin belirttiği gibi gezici Irkçılık Karşıtı Film Festivali olması.
ARF'nin temsilcileri, film günlerini, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları deklarasyonunun içeriğine göre düzenlediklerini belirtiyorlar. Bu deklarasyonun güncel hayata nasıl yansıtılacağının, film günleri çerçevesindeki aktivitelerle arandığı açıklanıyor.
Anti Rasist Film Günleri'ni, Amnesty İnternational(Uluslararası Af Örgütü), BM ve İsveç Yüksekokullar Birliği ile sanatçı ve gönüllü çalışan ünlü bazı İsveçli yazarlar destekliyor.
Film günlerinin açılışı daha önce Türkiye dede gösterime giren Tony Gatlif'in yönetmenliğini yaptığı "Gadjo Dilo" ile yapıldı.
Film günlerinin en önemli filmlerinden bazıları " Führerns Elit", " Moolaade", "Hip Hip Hora", " Antz", "Boys dont cry", "American History X", "Zap Me", "On the sunny side". 27 film arasında hiç Türk yapımı yok.(SN/AD)