* Fotoğraf: Anne Frank pasaport fotoğrafı (Mayıs 1942 - Amsterdam Anne Frank House)
İsveçli siyasetçi Rebecka Fallenkvist, Nazi Almanyası'nın Yahudi soykırımı sırasında gönderildiği toplama kampında 15 yaşında hayatını kaybeden günlük yazarı Anne Frank hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım sebebiyle partisinden uzaklaştırıldı.
The Guardian gazetesinin İsveç medyasından aktardığına göre, İsveç Demokratlar Partisi'nin üst düzey isimlerinden olan Fallenkvist, daha sonra sildiği Instagram paylaşımında Frank için "ahlaksız" ifadesini kullanmıştı. Siyasetçi, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine mesajını sildi.
İsveç Demokratlar Partisi, paylaşımla ilgili parti içi disiplin sürecini başlatarak Fallenkvist'in görevinden alındığını duyurdu. Aşırı sağcı partinin medya direktörü Oskar Cavalli-Bjorkman, Fallenkvist'in ifadesinin "duyarsız ve uygunsuz" olduğunu, konunun ciddiye alınacağını kaydetti.
İsrail'in Stockholm Büyükelçisi Ziv Nevo Kulman da sosyal medya hesabından Fallenkvist'in paylaşımına dair "Anne Frank'in anısına saygısızlık teşkil eden bu aşağılık hakareti şiddetle kınıyorum" dedi.
"Yanlış anlaşıldım"
Tepkilerin ardından sosyal medya mesajını silen Fallenkvist, Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada, "yanlış anlaşıldığını" söyledi.
Anne Frank'in kitabının "insanın iyiliği ve kötülüğünün dokunaklı tasviri" olduğuna işaret eden Fallenkvist, özetle şöyle dedi:
"İlk bölümlerde hayatını huzur içinde yaşayan ve erkeklere ilgi duyan (ki ben bunu vurguladım) herhangi bir genç kız gibi olan Anne, Nazizmin kötülüğüyle tezat oluşturuyor. Paylaşımım, Anne'in maruz kaldığı kötülüğü küçümsemeden içindeki iyi ve insani yönü ortaya çıkarmayı amaçlıyordu."
TIKLAYIN - Anne Frank yaşasaydı 90 yaşında olacaktı
Aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, 11 Eylül 2022 seçimlerinde en fazla oy alan (Yüzde 20,5) ikinci parti olmuştu.
Anne Frank hakkındaHolokost Ansiklopedisi, Anne Frank'in hayat hikayesini kısaca şu şekilde özetliyor: "Anne Frank, Holokost'ta hayatını kaybeden, sayıları bir milyonu aşkın Yahudi çocuktan biridir. Saklandıkları süre boyunca, Anne korkularını, umutlarını ve yaşadıklarını kaydettiği bir günlük tutmuştu. Ailenin tutuklanmasının ardından gizli bir apartmanda bulunan bu günlük, Frank ailesinin saklanmasına yardım edenlerden biri olan Miep Gies tarafından saklanmıştı. Günlük savaştan sonra pek çok dilde yayınlanmış ve tüm dünyada binlerce ortaokul ve lisenin müfredatına alınmıştır. Anne Frank Holokost'ta hayatını kaybeden çocukların kayıp geleceğinin sembolü hâline gelmiştir. Anne, Otto ve Edith Frank'ın kızları olarak 12 Haziran 1929'da Almanya'nın Frankfurt kentinde dünyaya geldi. Anne beş yaşına kadar Frankfurt eteklerinde bir apartman dairesinde annesi, babası ve ablası Margot ile birlikte yaşadı. Nazilerin 1933'te iktidara gelmesinin ardından Frank ailesi, Hollanda'nın Amsterdam kentine kaçtı. Almanlar Mayıs 1940'ta Amsterdam'ı işgal etti. Alman yetkilileri ve onların Hollandalı işbirlikçileri Temmuz 1942'de Yahudileri Hollanda'dan Alman işgali altındaki Polonya'da bulunan ölüm merkezlerine sürmeye başladı. "1942 Temmuz'unun ilk yarısı boyunca Anne ve ailesi, diğer Yahudi aileleriyle birlikte saklandılar. İki yıl boyunca Anne Frank'in günlüğünde "Gizli Oda" diye bahsettiği Prinsengracht Sokağı 263 numaradaki aile şirketine ait ofisin arkasındaki apartmanın gizli çatı katında yaşadılar. Aile dostları ve iş arkadaşları kendi hayatlarını çok büyük tehlikeye atarak Frank'lere yiyecek ve giyecek kaçırıyorlardı. 4 Ağustos 1944'te Gestapo (Alman Gizli Servisi Polisi), kimliği belirsiz bir Hollandalının ihbarı üzerine ailenin saklandığı yeri bularak burada yaşayanları tutukladı. Eylül 1944'te yetkililer, Frank'leri ve onlarla birlikte gizlenen dört kişiyi daha Auschwitz'e giden bir trene bindirdi. Genç oldukları için çalışmak üzere seçildiklerinden Anne ve ablası, 1944 Ekim ayı sonlarına doğru Kuzey Almanya'daki Bergen-Belsen toplama kampına gönderildi. Her iki kız kardeş de 1945 Mart'ında İngiliz birliklerin kampı özgürlüğe kavuşturmasından sadece birkaç hafta önce tifodan öldü. Anne'in annesi 1945'te, Ocak ayının başlarında Auschwitz'de öldü. Anne'in babası Otto ise savaştan sağ kurtuldu." |
(SD)