* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
İsveç Yargıtay Başkanı Anders Eka, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan memoranduma ilişkin açıklamada bulundu.
Türkiye'nin iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasını sağlayan memorandumun içeriğine ilişkin İsveç'in Dagens Nyheter gazetesine konuşan Anders Eka, "Türkiye'nin iadesini istediği kişiler arasında bulunan 19 kişinin daha önce yargılandığını ve karara bağlanmış iade davalarını yeniden gözden geçirmeyeceklerini" söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya karar veren Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine Türkiye "terör ile ilgili endişelerini" dile getirerek karşı çıkıyordu. 29-30 Haziran'da İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi öncesinde imzalanan memorandum ile birlikte Türkiye her iki ülkenin üyeliğine onay verdi.
İmzalanan memorandumun maddelerinden biri de söz konusu iade taleplerini içeriyordu: "Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi ile uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye'nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye'yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır."
"Karara bağlanmış davaları tekrar inceleyemeyiz"
Euronews'ün aktardığına göre, Ankara'nın "terörist" olduğunu söylediği 19 kişinin iadesi daha önce İsveç mahkemesi tarafından reddedilmişti.
Bu bağlamda açıklamalarda bulunan Yargıtay Başkanı Eka, "Daha önce karara bağlanmış davaları oturup tekrar inceleyemeyiz. Bizim görevimiz herhangi bir engel olup olmadığını kontrol etmek" dedi.
Yargıtay Başkanı Eka, ayrıca "Yüksek Mahkeme'de görev yaptığım süre boyunca hiçbir zaman bir İsveç vatandaşına (iadesine) ilişkin talebin yargılanmasına dahil olmadım" diyerek İsveç vatandaşlarının Türkiye'ye iadesinin mümkün olmadığını da ifade etmiş oldu.
Genel anlamda Türkiye'nin iade talepleri hakkında da konuşan Eka, "Engel olmasa bile hükümetin (iade etmeme gibi) bir seçeneği var" dedi.
İsveç Yargıtayı, 2000 yılından bu yana Türkiye'nin İsveç'ten iadesini talep ettiği 30'dan fazla davaya baktı.
Mahkeme bu süre içinde sadece dört davada iadeye engel bir durum olmadığı sonucuna vardı. Bunlardan biri hırsızlık, ikisi uyuşturucu kaçakçılığı ve bir diğeri de soyguna teşvik ve yasa dışı olarak özgürlükten yoksun bırakma suçlarından mahkum olmuş kişilerdi.
Başbakan: Türkiye ile anlaşmaya uyacağız
Öte yandan, iki ülke arasında memorandum imzalandıktan bir gün sonra, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Finlandiya'da 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü, İsveç'te 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lının dosyaları bekliyor. Mutabakattan sonra bunların iadesi hususunu yeniden yazacağız ve hatırlatacağız" demişti.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da 3 Temmuz'da , Almedalen Politika Formu'nda bir açıklama yaparak, Türkiye ile yapılan anlaşmaya ve iadelerle ilgili sözleşmeye uyacaklarını söyledi. Andersson ayrıca anlaşmanın içeriği hakkında bilgi vermeyeceğini belirtti.
"Terör faaliyetlerine karışmayanların endişe etmesine gerek olmadığını" söyleyen Andersson, "İsveç vatandaşı olanlar ulusal ve uluslararası hukuka göre iade edilemeyecek. Terör faaliyetlerine katılmadıysanız endişelenmenize gerek yok" ifadelerini kullandı.
Söz konusu açıklama Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'ye "73 teröristin iadesi konusunda söz verdiğine" ilişkin açıklamasının ardından geldi. İsveç Başbakanı Andersson, 3 Temmuz'da yaptığı açıklama ile Erdoğan'ın bu sözlerini yalanlamamış oldu. (SD)