* Fotoğraf: Dursun Aydemir / Anadolu Ajansı (AA)
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB-NATO işbirliği hakkında ortak deklarasyon imzaladı. İmza töreni sonrası üçlü ortak basın toplantısı düzenlendi.
Ortak basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreci ve Türkiye ile imzaladıkları üçlü muhtıra kapsamında attıkları adımlara da değindi.
Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerinin Türkiye'nin de onayıyla tamamlanacağına inandığını söyledi:
"Türkiye ve Macaristan'da meclislerinin onayıyla katılım protokollerinin tamamlanmasının önemini görüyorum. Bunun olacağına inanıyorum."
NATO Genel Sekreterine İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un "kendilerine veremeyeceğimiz ve vermek istemediğiniz şeyleri istiyor. Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayız" açıklamasına ilişkin görüşü de soruldu.
Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya'nın katılım protokollerinin tamamlanacağına ve tüm NATO üyelerinin katılım protokollerini meclislerinde onaylayacağına inanıyorum. Bu Türkiye için de geçerli" dedi.
TIKLAYIN - Kristersson'un açıklaması ne anlama geliyor?
"İsveç ve Finlandiya artık farklı bir noktada"
İki ülkenin NATO katılım sürecinin, ittifakın modern tarihindeki en hızlı katılım süreci olduğunu kaydeden Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile Haziran 2022'de Madrid'deki NATO Zirvesi'nde imzaladıkları üçlü muhtırayla "terörle mücadelede işbirliği ve silah satışı kısıtlamalarının kaldırılmasında anlaştıklarını" hatırlatarak şöyle devam etti:
"Bunlar da yerine getiriliyor. Daha fazla bilgi ve istihbarat paylaşımı yapılan kalıcı bir mekanizma kurdular ve terör tehditlerine karşı daha yakın çalışıyorlar. Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Hiçbir NATO müttefiki Türkiye kadar terörden yara almadı.
"O yüzden NATO müttefikleri ve İsveç ile Finlandiya'nın bu konuda daha fazla çalışmasını memnuniyetle karşılamalıyız."
Stoltenberg İsveç ve Finlandiya'nın henüz NATO üyesi olmamalarına rağmen üyelik başvurusu öncesine göre çok farklı bir noktada olduklarını da söyledi.
ABD dahil bazı NATO ülkelerinin Finlandiya ve İsveç'e güvenlik garantileri verdiğini, NATO'nun bölgede varlığını artırdığını hatırlatan NATO Genel Sekreteri, iki ülkenin yetkililerinin artık birçok seviyede NATO toplantıları ve faaliyetlerine katıldığını kaydetti. (SD)