* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün (31 Mayıs) başkent Stockholm'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından basın toplantısında konuştu.
Konuşmasında Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yönelik itirazlarına ve ülkeden taleplerine de değinen Andersson, "Türkiye ile yakın gelecekte yapıcı görüşmeler gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.
Bu konuda Finlandiya ile birlikte hareket ettiklerini söyleyen Andersson,"Türkiye'nin talep ve sorularına yanıtımız doğrudan Türkiye ile [ele] alınacak ve herhangi sorun ve yanlış anlaşılmalar da çözülecek" dedi.
"Diplomatik çözüm"
İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist de ülkesinin NATO üyelik başvurusu ile ilgili Deutsche Welle'ye (DW) konuştu.
Hultqvist, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaşın İsveçli yurttaşların NATO'ya katılma konusundaki düşüncelerinde ve Avrupa'daki durumda "kökten bir" değişim yarattığını söyledi:
"Değerlerimiz Avrupa'daki diğer ülkelerin değerleri ile aynı... Barış yaratmaya ve barışçıl sonuçlar yaratmaya çalışıyoruz. Ancak saf değiliz, etrafımızdaki gelişmeleri görüyoruz ve bu durumdan bir sonuç çıkarmamız gerekiyor."
İsveç'in nükleer silah konuşlandırma ihtimalinin gündemde olmadığını ifade eden Hultqvist, NATO'ya katılmaları halinde Rusya'ya karşı caydırıcılık maksadıyla tatbikatlara katılacaklarını dile getirdi.
Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine karşı çıkması ile ilgili olarak da İsveç'in ve NATO üyelerinin sorunu diplomatik yoldan çözmeye çalıştıklarını kaydetti: "Hedefimiz bu sorunu çözmek."
NATO'ya başvuru ve Türkiye'nin itirazları
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapıp yapmayacakları merak konusu olan Finlandiya ve İsveç, "süreci el ele yürütmeye" karar vererek 18 Mayıs'ta NATO üyeliğine başvurdu.
30 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) genişlemesiyle ilgili kararların üyelerin oybirliğiyle alınması gerekiyor.
Fakat Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili ilk defa 13 Mayıs'ta bir açıklama yaparak İsveç ve Finlandiya'nın muhtemel NATO üyelik başvurusu konusunda "olumlu bir düşünce içinde" olmadıklarını açıklamış, iki ülke için "terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi" ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye'nin itirazları karşısında İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye heyeti ile 25 Mayıs'ta Ankara'da istişarelerde bulundu.
Heyetin başkanlığını yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle yaptığı görüşmenin ardından medyaya yaptığı açıklamada "Türkiye'nin güvenlik kaygılarının, somut adımlarla belli bir takvim çerçevesinde karşılanmadığı takdirde, sürecin ilerleyemeyeceğine dair mesajımızı çok net bir şekilde ifade ettik" dedi.
İsveç'in Expressen gazetesi, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliğine "Evet" demek için beş temel talepte bulunduğunu hatırlatıyor: "Teröre siyasi desteğe son verilmesi; terörü finanse eden kaynakların ortadan kaldırılması; PKK ve PYD'ye silah desteğinin durdurulması; Türkiye'ye yönelik ambargo ve yaptırımların kaldırılması; teröre karşı küresel işbirliği." (SD)