* Fotoğraf: Pixabay
İsveç Stockholm’deki Kolmården Hayvanat Bahçesi, tesis içindeki yunus parkının kapatılacağını açıkladı.
Halihazırda afalina türü 12 yunusu tutsak eden tesisin faaliyetlerine son vereceğini açıklaması, İsveç’te yunus ve balina esaretinin biteceği anlamına geliyor.
Ancak ülkedeki hayvan hakları grupları, esaret altındaki yunuslar başka tesislere nakledilene kadar yunus parkının faaliyette kalacağını belirtiyor. Yani bu durum, çok büyük ihtimalle, yunusların bir hapishaneden diğerine nakledilmesi demek.
Deniz rehabilitasyon alanına nakledilebilirler
Öte yandan deniz memelilerinin esaret altında yaşadığı fiziksel ve psikolojik tahribat bazılarının doğal yaşam ortamlarına dönmelerine engel olsa bile, tutsak hayvanlar için deniz içi rehabilitasyon alanları gün geçtikçe artıyor.
Hayvanlar bu koruma alanlarında insan sömürüsünden uzak bir şekilde hayatlarının geri kalanını geçirebilirler. Doğaya dönebilecek durumda olanlar da rehabilitasyon merkezlerinde gerekli doğal yeteneklerini yeniden kazandıktan sonra denize bırakılabilir.
Tesiste en az 60 yunus öldü
İskandinavya’nın en büyüğü olan Kolmården Hayvanat Bahçesi, İsveç’in güney doğu kıyısında, Norrköping’in yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.
Kolmården Hayvanat Bahçesi’ndeki yunusların bir kısmının Küba ve ABD sularından canlı yakalandığı biliniyor. Yunuslar tüm yıl boyunca kapalı klorlu havuzlarda tutuluyor.
1969’da Marine World adlı yunus parkının açılmasından bu yana tesiste en az 60 yunus hayatını kaybetti.
Hayvanat bahçesinde yunuslar dışında diğer yabani hayvanlar da tutsak ediliyor.
AB ülkelerinde yunus parkları
Yunuslara Özgürlük Paltformu’nun aktardığı bilgilere göre, AB üyesi iki ülke, Kıbrıs ve Slovenya, balinaların ve yunusların ticari amaçlarla esaret altında tutulmasını tamamen yasaklamış durumda. İngiltere ise, kamuoyu tepkisi nedeniyle, 90’lı yıllardan bu yana esaret altında yunus ve balina barındırmıyor.
11 üye ülkenin hiçbirinde yunus parkı yok. Bu ülkeler; Avusturya, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Lüksemburg, Polonya, İrlanda Cumhuriyeti, Slovenya ve Slovakya.
İspanya 11, İtalya 6, Fransa ve Almanya ise 3’er yunus parkıyla, en çok tutsak yunus barındıran tesislere sahip olan AB ülkeleri arasında.
Yunus parkları neden kapatılmalı?
Tutsak yunuslar, yakalanmalarının ilk üç ayında strese bağlı olarak bağışıklık sistemin baskılanması nedeniyle, çok yüksek ölüm oranlarına sahip. Bunun yanı sıra, yunuslar yakalanırken tekne çarpması, pervane sürtmesi, ağda boğulma, öksüz kalan küçük yavrular gibi nedenlerle de yaralanıp ölebiliyorlar.
Aynı zamanda, insan ile yunus temaslarında fiziksel yaralanmalar, parazitolojik, virütik, mikrobiyolojik insanlardan hayvanlara hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar mevcut.
(TP)