Fotoğraf: Peter Wixtröm / Aftonbladet
İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika isimli bir kişi Stockholm Camisi önünde Kuran yaktı.
Eylem için polisten izin alan Monika öğle saatlerinde caminin önüne geldi. Yaklaşık 200 kişilik bir grubun önünde de Kuran yakma eylemini gerçekleştirdi.
Eylemi izlemek için toplanan kalabalık arasındakiler Monika’ya tepki gösterdi. Polis bu sırada Monika’ya taş atmaya çalışan bir kişiyi de gözaltına aldı. Eylemin ardından Monika ve izleyiciler dağıldı.
Fotoğraf: Andreas Bardell / Aftonbladet
İsveç gazetelerinden Aftonbladet Saat 15.15'te polis, mitingin düzensiz bir şekilde yapıldığı gerekçesiyle Monika hakkında tutanak tutulduğunu yazdı.
Eylem izninin cami bahçesi için alındığını belirten polis, caminin dışında Kuran yaktığı için Monika’yı etnik bir grubu kışkırtmakla suçladı.
Türkiye’ten tepki
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'te yapılan eylemi kınadı.
Twitter’dan açıklama yapan Fidan, "Mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde, Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik İsveç'te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere, ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır” dedi.
İsveç'te Kuran yakma eylemleri
Aşırı sağcı Danimarkalı Rasmus Paludan, Ocak ayı sonunda İsveç'te Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmıştı. Bu olay İsveç'in Türkiye hükümetiyle NATO üyeliği konusundaki müzakerelerinin askıya alınmasına ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülkesinin İsveç'in üyeliğini desteklemeyeceğini söylemesine yol açmıştı.
Olayın ardından İsveç polisi iki kez güvenlik gerekçesiyle aşırı sağcı grupların Kuran yakma eylemlerini engellemişti.
Şubat’ta Irak asıllı Salwan Momika, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği'nin önünde ve Afrika kökenli Chris Makoundout, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nin önünde Kuran yakmak istemiş; polis güvenlik gerekçesiyle bu provokasyonlara izin vermemişti.
Momika ve Makoundout, polisin kararını mahkemeye taşımıştı.
İsveç İdare Mahkemesi ise "güvenlik riski endişelerinin" gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığını savunarak, polisin kararını 4 Nisan'da iptal etmişti. Bunun üzerine Stockholm polisi kararı Yüksek Mahkemeye taşımıştı.
Yüksek Mahkeme, İdare Mahkemesinin bu kararını onaylayarak polisin Kuran yakma yasağını 12 Haziran'da kaldırmıştı.
(HA)